Felhívás!

Hamarosan kiderülhet, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban

Hamarosan kiderülhet, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban Tudomány

A Breakthrough Listen Initiative a legnagyobb olyan program, amely a Naprendszeren kívüli civilizációk nyomait keresi. A projekt tavaly mutatta be eddigi legátfogóbb SETI (földön kívüli intelligencia keresése) katalógusát. A vizsgálat során olyan jeleket keresnek, melyek fejlett technológiáktól származhatnak, az eredeti kutatásban 1 327 csillagot elemeztek, melyek legfeljebb 160 fényévre fekszenek a Földtől.

Szakértők egy csoportja a közelmúltban rájött, hogy a katalógus további megfigyelések nélkül is jelentősen bővíthető – írja az IFLScience. Az eredeti kutatásban az amerikai Green Bank-i Távcsövet (GBT) és az ausztráliai CSIRO Parkesi Rádióteleszkópot hívták segítségül. A Manchesteri Egyetem vezette csapata felfedezte, hogy ezen obszervatóriumok adatait kombinálhatják a Gaia űrtávcső információival,

így a katalógusban szereplő csillagok számát több mint 288 ezerre növelhetik.

A csillagok száma mellett a maximális távolságot is növelni tudták, a legmesszibb objektum immár 33 ezer fényévre található. Bart Wlodarczyk-Sroka és kollégái ezzel a bővítéssel azt feltételezték, hogy az idegenek képesek a miénknél jóval fejlettebb technológiák megalkotására. A távolabbi világokba ugyanis a mi jeleink valószínűleg nem jutnak el.

A kutatók bíznak benne, hogy a bővített katalógus nagyban hozzájárulhat a földön kívüli intelligencia kereséséhez.

“Az ehhez hasonló munkák egy lépéssel közelebb visznek minket ahhoz, hogy választ találjunk az emberiség legmélyebb kérdésére: Egyedül vagyunk?” – mondta Andrew Siemion, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem SETI Intézetének vezetője és a csapat tagja.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 9., 16:56
  ÉRTÉKELÉS: 1

  De ez 2020 ban miert kerdes ? Nem vagyunk egyedul es soha nem is voltunk, rengeteg dolog elvanhazudva titkolva a nep elol .Rengeteg eletforma van kint a vilagurben,csak mi meg nem fejlodtunk oda hogy ezt helyen kezeljuk. De majd egyszer talan:)

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 10., 11:38
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Azért kérdés, mert bár elméletileg nagyon valószínű, hogy nem vagyunk egyedül, erre konkrét, a tudományos közösség által elfogadott bizonyíték nincs.