Felhívás!

Ezt a képet mindenki színesnek látja, pedig fekete-fehér

Ezt a képet mindenki színesnek látja, pedig fekete-fehér Tudomány

Egy különleges fénykép tartja lázba a Twittert, amelynek szereplői különböző színű felsőket viselnek. Csakhogy a valóságban a fotó nem színes, hanem fekete-fehér.

Néhány nap alatt több mint 37 ezren kedvelték és több mint 17 ezren osztották meg Twitteren azt a színes fényképet, amin egy csapat diáklány látható, amint körbeállnak egy teknősbékát. Hogy miért annyira érdekes ez a fotó? Azért, mert valójában fekete-fehér.

A képen szereplő fiatalok első ránézésre (esetleg néhány lépés távolságból szemlélve) olyan, mintha különböző színű felsőket viselnének. Bár ez minden bizonnyal így volt, a fotón ez nem látszódhat, az eredeti felvétel ugyanis fekete-fehér.

Amit mi színeknek érzékelünk, az nem más, mint színes vonalak a szereplők ruháján. A valóságban ugyanis az agyunk csapja be a szemünket, és megpróbálja a hiányzó részekkel kitölteni a képet – vagyis nagyjából megjósolni néhány részlet alapján, hogy máshol mit láthatunk.

Az eredeti (teknősbékás) fotót Chuwa Francis készítette, amiből Øyvind Kolås készítette el a “színes” változatot – írja a DailyMail.

Hogy ki mennyire látja színesnek a fenti képeket, az változó. A hozzászólók között volt, aki csak a vonalakat látta, mások a szemük mozgatásával, hunyorgással vagy épp erős ráfókuszálással érték el, hogy színessé vált a felvétel. De olyanok is előfordult, hogy valaki csak egy-egy színt látott a képen, a többi helyen már csak a vonalakat.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.