Ezért olyan íztelenek a bolti paradicsomok

Ezért olyan íztelenek a bolti paradicsomok Tudomány

Sokaknak feltűnhetett, hogy az utóbbi időkben egyre íztelenebbé válnak a bolti paradicsomok. Szakértők egy csoportja most felderítette a jelenség okát – írja a BGR.

A Lei Gao, a Cornell Egyetem munkatársa által vezetett csapat a modern, termesztett paradicsomok, illetve a természetben előforduló rokonaik genomját vezette össze. A vizsgálat során a szakértők több, korábban ismeretlen gént is kimutattak.

Az adatok alapján a boltokban kapható paradicsomokból több olyan gén is hiányzik, amelyek a vadon termőkben megtalálhatóak. Az érintett gének a nemesítés során tűntek el: ahogy a termesztők megpróbálták növelni a termések méretét, illetve csökkenteni az érés időtartamát, olyan vonások tűntek el, amelyek az intenzívebb ízért felelősek.

James Giovannoni, a csapat tagja szerint az egyik kulcsfontosságú gén a TomLoxC, amely a gyümölcsös ízt szabályozza. Az érintett gén a tesztelt bolti paradicsomok 2 százalékában volt fellelhető, míg a természetben 90 százalékban fordul elő.

A szakértők úgy gondolják, hogy megfelelő keresztezésekkel még visszahozható a termések eredeti íze.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 22., 9:51
    ÉRTÉKELÉS: 3

    És nem.csak a paradicsom…eltünnek gének de a GMO val hogy állunk?De ahogy mondani szokás ,a disznó sem tudja mitől hízik…mi sem.tudjuk mivel etetnek?de sejtjük.De az új generációk nem tudják majd milyen is egy jó paradicsom,paprika,hagyma,fokhagyma,pityóka