Felhívás!

Ezernyi hobbikutató ássa el alsónadrágját a kertjében tudományos célból Svájcban

Ezernyi hobbikutató ássa el alsónadrágját a kertjében tudományos célból Svájcban Tudomány

Ezernyi hobbikutató ássa el alsónadrágját a kertjében tudományos célból Svájcban, hogy a Zürichi Egyetem és az Agroscope kutatóintézet országszerte vizsgálja a talaj minőségét.

Több billió élőlény található a talajban. Minél sokszínűbb a gombák, baktériumok és más organizmusok világa, annál egészségesebb a talaj. Az apró élőlények ugyanis felfalják a növényi maradványokat, majd az ezekben megtalálható tápanyagokat ismét elérhetővé teszik a környezetük számára.

Ugyanez érvényes az elásott pamut alsónadrágokra is: minél gyorsabban bomlanak le a nadrágok, annál több állatka él a talajban – legalábbis erre számítanak az úgynevezett Citizen Science Projekt kutatói.

Az ország különböző részeiből származó emberek jelentkeztek a kísérletre. Több ezer önkéntes fog a következő napokban postán megkapni két sztenderdizált fehér, biopamut alsónadrágot. Ezeket április végén kell földjükön, legelőjükön és ágyásaikban elásniuk.

Az egyik nadrágot egy, a másikat két hónap után veszik elő a földből. A ruhadarabokat digitálisan értékelik, hogy megállapítsák a bomlás mértékét.

A projekt egyik fő célja, hogy a talajban lévő univerzum létére és a táplálék előállításában játszott szerepére felhívja a figyelmet – mondta a kutatásban részt vevő Marcel van der Heijden ökológus. Az értékes forrásokat ugyanis az erózió, a túlzott építkezés, a szintetikus trágyák fokozott használata és a növényvédő szerek világszerte veszélyeztetik.

A projektben 500 gazda és 500 hobbikertész ad mintát földjéből. Ezeket a mintákat a kutatók laborban elemzik, hogy meghatározzák a mikrobiális összetételt. Céljuk, hogy átfogó képet kapjanak a svájci talaj minőségéről.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. április 13., 12:03
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Több billió, igen. Sok-sok billió. 1 ha talajban akár 2-5 tonnányi gombaféle él. Ugyanekkora területen a baktériumok tömege 1-2 tonna. 1 g – fél gyűszűnyi mennyiség – talajban jó esetben akár 3-4 millió baktérium is lehet. Vegyünk pl. 3 milliót 1 cm3 talajban. Egy m3 vagyis 1000000 cm3 talajban ez 3000000000000 vagyis 3 billió. Ez egy ha területen, ha csak 20 cm vastagságú, tehát 2000 m3 talajban számoljuk, 6,000,000,000,000,000, vagyis 6 ezer billió, azaz 6 billiárd baktérium. Ehhez még számoljunk hozzá 100-1000 kg-nyi földigilisztát, valamint ugyanennyi rovart és rovarlárvát.

 • User
  Dátum: 2021. április 13., 22:09
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A gatyákat brit kutatók kérésére ásták el,az eredményről részletes beszámoló lesz a jövő évi Nobel-díj átadásakor.A Hülyék Paradicsoma című film csak halvány másolata a valóságnak!

 • User
  Dátum: 2021. április 15., 11:21
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hobbikutató. Na az van nekünk is. Eddig csak vadásztak hobbiból a politikusok. Csak errefelé a mi gatyánk van célpontban, nem az övék.