Felhívás!

Elkészült az első romániai kontaktkövető alkalmazás

Elkészült az első romániai kontaktkövető alkalmazás Tudomány

Útjára indult az első olyan romániai alkalmazás, amely figyelmeztet, ha koronavírussal fertőzött személlyel kerültünk kapcsolatba. Az applikáció anonim módon működik, sem a fertőzött személy, sem a kontaktszemély kilétét nem fedi fel a másik félnek.

Silviu Alexe, az alkalmazás fejlesztője a Digi24-nek elmondta, egy magán kezdeményezésről van szó, amely azzal a céllal jött létre, hogy megszüntesse az aggodalmat, hogy fertőzöttként esetleg másoknak is továbbadjuk a kórt.

A First Contact nevű applikáció azért jött létre, hogy csökkentse a vírus terjedését, mivel lehetőségeket is felajánl arra az esetre, ha fertőzött személlyel kerültünk kapcsolatba: tesztet végeztetünk vagy elkülönítjük magunkat.

Telepítés után a program figyelmeztetni fogja a felhasználót, ha Covid-19-cel fertőzött személlyel lépett kapcsolatba, illetve ő maga is jelezheti, ha fertőzött.

“Ha kiderül, hogy megfertőződtem, feltöltök a telefonra egy űrlapot, amelyet ki kell töltenem, a telefon pedig elvégzi a járványtani vizsgálatot és értesíti azokat a személyeket, akikkel találkoztam. Nem közli velük, hogy konkrétan én vagyok fertőzött, csupán annyit, hogy fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba” – magyarázta a fejlesztő.

Hozzátette: az első prototípus júniusban indult el és 600 önkéntes tesztelte.

“Senki sem tapasztalt problémát, bárki tanulmányozhatja a programkódot, fel van töltve a honlapra” – mondta Alexe.

A weboldalon közzétett információk szerint az alkalmazás nem használ sem helyadatokat, sem pedig személyes információkat.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.