A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Életre bukkantak az Antarktisz mélyén

Életre bukkantak az Antarktisz mélyén Tudomány

Az Antarktisz kopár, fagyos jégmezői első ránézésre az élet számára barátságtalannak tűnhetnek, a mélyben azonban valósággal hemzsegnek a parányi létformák.

A John Priscu, a Montanai Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport a Mercer-tóba fúrt le december végén, A tó különlegessége, hogy mintegy 1 000 méterrel a nyugat-antarktiszi jégpáncél alatt fekszik.

A szakértők az első mintagyűjtés után megállapították, hogy a tóban milliliterenként 10 ezer baktériumsejt található. Ez több ezredrésze az óceáni baktériumsűrűségnek, ennek ellenére igazolja a kutatók korábbi elméletét, amely szerint a vízben rengeteg mikroorganizmus van.

Nem ez az első alkalom, amikor életre bukkannak az Antarktisz mélyén. 2013-ban egy csapat 800 méteres mélységbe fúrt le, hogy elérje a szintén nyugat-antarktiszi Whillans-tavat. A mintákban később metánevő baktériumokat fedeztek fel.

A kutatók úgy gondolják, hogy a Mercer-tóban akár a mikrobáknál bonyolultabb élőlények, például medveállatkák is jelen lehetnek.

“Rengeteg baktériumot láttunk, a tórendszerben pedig elég szerves anyag van ahhoz, hogy elvárható legyen, hogy magasabb szintű létformákat is fenntartson” – mondta Priscu, hozzátéve, hogy az elkövetkező hónapokban még nem fogják tudni megkezdeni ezen potenciális létformák felkutatását.

Az efféle vizsgálatok nem csak a keveset tanulmányozott szublgaciális tavak megismerése miatt fontos. A hasonló állóvizek elemzése segíthet annak felmérésében is, hogy kialakulhatott-e az élet az olyan jeges égitestek mélyén, mint amilyen a Jupiter egyik holdja, az Európé.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.