Felhívás!

Egy rétisas nézőpontjából figyelhetjük meg az Alpok olvadó gleccsereit

Egy rétisas nézőpontjából figyelhetjük meg az Alpok olvadó gleccsereit Tudomány

Egy fehérfarkú rétisasra erősített kamerával mutatja meg az Alpok pusztuló gleccsereit egy francia solymász. Jacques-Olivier Travers reményei szerint, ha az emberek egy madár szemén át látják a világot, segít meggyőzni őket a madarak és természetes élőhelyeik megóvásának fontosságáról is.

Amennyiben az időjárási engedi, a Victor nevű kilencéves rétisas csütörtökön kezdi meg öt szakaszra felosztott útját a svájci Piz Corvatsch csúcsáról egy 360 fokos kamerával a hátán és GPS-nyomkövetővel felszerelve.

A madár Németországon, Ausztrián és Olaszországon halad át, mielőtt október 7-én befejezi hegyi túráját Franciaországban. A madarat Travers egy munkatársa indítja útnak minden alkalommal egy-egy csúcsról. A kamera súlya miatt a szokásosnál lassabban repülő Victor 3-5 kilométert tesz meg minden repülése alkalmával, amelyek során gazdáját kell megtalálnia.

A terep bejárásakor Travers saját szemével látta az Alpok gleccsereinek olvadását. Egy németországi gleccser például, amelyet tavaly még vastagon hó borított, mára kásássá vált.

„Megdöbbentett a látvány. Hihetetlen volt a változás mindössze egyetlen év alatt” – idézte fel Travers.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 4., 13:51
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Ezt a felvetelt mutassatok meg, Donalt Trumpnak, Vladimir Putinnak, Klauss Johannisnak, Orban Viktornak es a tobbi penzehes demokratanak alcazott diktatornak vilagszerte, akik tagadjak, hogy bolygonk hamarosan a pusztulasba leli vegnapjait. Mindazoknak, akik eliteltek a sved 15 eves Greta Thunberg , az ENSZ-ben tartott beszedet, csak azert, mert megilyedtek egy 15 eves lanytol, hiszen kozuluk egy sem volna kepes 4.500.000 (negymillio otszazezer!) embert utcara mozgositani, meg a sajat fajtajukbol, a sajat orszagukban sem, nemhogy vilagszerte. Ezert ilyedtek ennyire meg ettol a kis vikingtol, mert mocskos uzletelesukbol szarmazo milliardjaikra, valoban nagy veszelyt jelent egy ennel meg nagyobb mozgositas. Es ok tudjak, hogy a kis viking lany kepes erre !!!

  • User
   Dátum: 2019. október 10., 14:14
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Ez a liberalizmus fog sirba tenni, sirdogaljunk egyvegbe a klimavaltozas miatt, de az miatt nem szabad, hogy lanyainkat, asszonyainkat szeteroszakoljak Europaszerte. Siralmas… 🙁 de eljen a kis Greta aki csak a hatterhatalom marionettbabuja…

 • User
  Dátum: 2019. október 7., 17:56
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Huha… Es fogadni mernek ,ha az Orban Viktor nevet ne irtam volna oda (aki szinten a klimavaltozas tagadoi koze tartozik!), akkor a 2019 .oktober 4.,13:51 -es kommentet most nem minuszoznak, hanem plusszoznak. Nahat… , hogy mennyi se..nyalo van koztetek, gyerekek.