Felhívás!

Egy ingyenes applikációval időben kiszűrhetők a szem daganatos betegségei

Egy ingyenes applikációval időben kiszűrhetők a szem daganatos betegségei Tudomány

Egy tanulmány alapján az új, ingyenes okostelefon-alkalmazás a tárolt képek elemzésével észlelheti a szem daganatos betegségeit – írja a Daily Mail.

A White Eye Detector néven futó program a macskaszemet keresi, egy rendellenes fehér visszfényt a pupilla területén, melyet fényképeken vagy a szem vizsgálatakor lehet észrevenni.

Ez egy ritka szemdaganat, a retinoblasztóma tünete lehet, amely általában a csecsemőket és az öt évnél fiatalabb gyermekeket érinti, és gyógyítható, ha időben kezelik.

A tudósok húsz gyermekről készült több mint 52 000 véletlenszerű fényképen tesztelték az alkalmazást számos szembetegség felismerésénél, mint például retinoblasztóma (ideghártya-daganat).

A szembetegségben szenvedő gyermekek közül ötből négynél az alkalmazás átlagosan 1,3 évvel hamarabb észlelte a macskaszemet a fényképeken, mint ahogy a rendelkezésre álló adatatok alapján a diagnózist felállítják az orvosok. A tudósok azt remélik, a technológia lehetővé teszi, hogy a gyerekeknél minél hamarabb elkezdődjön a kezelés, és ezáltal javul majd a gyógyulási esélyük.

Az új alkalmazás a Cradle technológiát használja

A macskaszem észlelésére kifejlesztett alkalmazást egy csapat készítette a texasi Baylor Egyetemen. Az applikáció a Cradle elnevezésű technológiát használja, melyet úgy terveztek, hogy automatikusan elemezze az okostelefon könyvtárában található fényképeket.

„A Cradle-alkalmazás bizalmasan elemzi a felhasználó eszközén tárolt digitális képeket anélkül, hogy a felhasználónak fel kellene töltenie, akár egy képet is” – mondta Michael Munson, a tanulmány szerzője.

Az alkalmazást Coats-betegségben (ritka szembetegségben) szenvedő gyermekeken is tesztelték, amely a kapillárisok által okozott apró véredényeket okozza a retina rendellenes kialakulásában, és akár vaksághoz is vezethet. Másoknál szürkehályog, amblyopia (lusta szem), valamint hyperopia, más néven távollátás volt a betegség oka.

Az orvosok jelenleg a „vörös reflex tesztre” támaszkodnak. Ez egy noninvazív módszer a súlyos szembetegségek korai előjeleinek keresésére.

Az applikáció már letölthető

Ha a szem egészséges, a fényképezőgép vakuja általában a vérben gazdag retina felcsillanását okozza.

Ehhez mindkét szemnek közvetlenül a kamera felé kell néznie, így a véletlenszerű fényképek kiértékelése bonyolult, de a tudósok azt remélik, javítani tudják majd az alkalmazást, hogy kevesebb úgynevezett hamis pozitív eredményt produkáljon.

Állításuk szerint az applikáció csak minden harmadik olyan fotón észleli a macskaszemet, ahol jelen van, de több kép esetén már sokkal megbízhatóbb. A fejlesztés időszaka alatt az alkalmazás letölthető.

„Humanitárius okokból a prototípust azonnal feltöltöttük az Apple App Store-ba és a Google Play-be White Eye Detector néven. Mióta az ingyenes Cradle prototípust az Android és az iOS eszközökön elérhetővé vált, százezer eszközre töltötték le minden kontinensen, az Antarktisz kivételével” – jelentette ki Munson.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.