Felhívás!

Csaknem húszkilós policisztás májat operáltak ki egy osztrák nőből

Csaknem húszkilós policisztás májat operáltak ki egy osztrák nőből Tudomány

Kioperálták az orvosok egy osztrák nő 17,5 kilogrammot nyomó, úgynevezett policisztás máját Grazban.

Peter Schemmer, a Grazi Egyetemi Klinika munkatársa a műtétről a héten tartott sajtótájékoztatón elmondta, valószínűleg ez az eddig eltávolított legnagyobb policisztás máj Európában. Ezen májbetegség jellemzője, hogy a szervben folyadékkal töltött hólyagok alakulnak ki.

A 34 éves páciens, Verena Geier fél évvel az operáció után jól gyógyul. Mint elmondta, teljesen új életérzést tapasztal. „Haskörfogatom olyan óriási volt, már az autóvezetés is problémát jelentett” – fejtette ki.

Az operációval összesen 40 kilogramm súlytól szabadult meg egy csapásra. Betegsége miatt túl sok víz gyűlt össze a hasüregében, a műtét során ezt a folyadékot is eltávolították.

A betegség 2015-ben lázzal jelentkezett, majd egy vizsgálat során üregeket észleltek a májában. A következőkben csak megfigyelték a folyamatot, később Geier egy kutatás keretében speciális gyógyszereket kapott, melyek azonban nem használtak.

A páciens csak 2018-ban, erőteljes orvosi nyomásra döntött a májtranszplantáció mellett. „Nagyon féltem tőle” – ismerte el a nő, aki február óta ismét tud dolgozni.

A policisztás máj meglehetősen ritka. A klinika szerint mintegy 10 ezer emberre jut egy-egy ilyen eset, mely többnyire genetikai eredetű.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.