Felhívás!

Az űrből is látni lehetett a tongai vulkánkitörést

Az űrből is látni lehetett a tongai vulkánkitörést Tudomány

Január 15-én kitört a tongai Hunga Tonga-Hunga Ha’apai szigetnél fekvő víz alatti vulkán. Az esemény az elmúlt évtizedek legnagyobb kitörése, lökéshullámát még hazánkban is ki tudták mutatni. A tongai vulkánkitörést a Föld körül keringő műholdak is megfigyelték – írja a Space.com. 

 
Az amerikai Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által üzemeltetett GOES-West a kitörést dokumentálta, az alábbi videón pedig jól látható a robbanás, majd a szétterjedő lökéshullám.

Az intenzív robbanásos kitörés rövid idő alatt egy 20 kilométeres magasságig felnyúló és öt kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre, ami nagyon látványosan jelent meg a műholdfelvételeken is. A hatalmas felhőn belül körülbelül 190 ezer villámot detektáltak.

A kitörés erős lökéshullámot indított útjára, melynek ereje ablakokat tört be a környező szigeteken. A hangrobbanást Új-Zélandon, sőt hét órával a kitörést követően, a több mint 9000 kilométerre fekvő Alaszkában is hallani lehetett. A nyomáshullám azóta az egész bolygón végigfutott, melyet a meteorológiai állomások légnyomás érzékelő szenzorai mindenhol észleltek.

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai többévnyi szünet után 2021. december 20-án tört ki. A vulkáni tevékenység január 5-én alábbhagyott, majd január 13-án egy újabb kitörés következett. Már ez a kitörés is egy 17 kilométeres hamufelhőt emelt a magasba, a hatóságok pedig cunami riasztást adtak ki.

A szombati kitörés azonban még nagyobb volt, hétszer erősebb, mint a december 20-i. Cunamiriadót rendeltek el többfelé a csendes-óceáni partvidékén. A szőkőár elárasztotta Tonga partjait, elérte Kaliforniát és Alaszkát is.

(Hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.