Felhívás!

Az Airbus bemutatta a jövő repülőit

Az Airbus bemutatta a jövő repülőit Tudomány

Az Airbus három olyan repülő tervét mutatta be, amelyek a világ első zéró emissziójú kereskedelmi gépei lehetnek. A gépek 2035-től állhatnak forgalomba.

A koncepciók mindegyike a nulla károsanyag-kibocsátás különböző mérnöki megközelítéseit képviseli, eltérő technológiákat, aerodinamikai megoldásokat alkalmaznak. Mindhárom terv a hidrogénmeghajtásra épül, az anyag az Airbus szerint jó eséllyel a jövő tiszta energiaforrása lesz a légiközlekedésben és sok más területen.

“A bemutatott koncepciók bepillantást engednek a célkitűzéseinkbe: abba, hogyan fogjuk egy merész vízió mentén előmozdítani a károsanyag-kibocsátás mentes légiközlekedést” – mondta Guillaume Faury, a vállalat vezérigazgatója. Mindhárom típus a ZEROe elnevezést kapta.

Az első egy turbó-ventilátoros repülőgép, amely 120-200 utas szállítására képes, hatótávolsága több mint 2000 tengeri mérföld, és alkalmas a kontinensek közötti utasforgalom kiszolgálására. A gép robbanómotor helyett egy átalakított hidrogén meghajtású gázturbinás motorral működik. A folyékony hidrogént a hátsó túlnyomásos kabin válaszfala mögé elhelyezett üzemanyag tartályokban tárolják, és innen juttatják el a motorhoz.

A második egy légcsavaros gázturbinás repülő, amely legfeljebb 100 utas szállítására alkalmas. A gép több mint 1000 tengeri mérföld megtételére képes, így rövid távú utakra kiváló.

Az utolsó koncepció a szárny és a repülőgéptörzs egybeolvasztására épül. A gép 200 utas befogadására volna képes, hatótávolsága pedig a turbó-ventilátoros koncepcióéhoz volna hasonlatos. A kivételesen széles törzs több lehetőséget is kínál a hidrogén tárolására és elosztására, valamint az utastér kialakítására.

“Ezek a koncepciók segíteni fognak kiválasztani és tovább fejleszteni azt a tervet, amely végül a világ első klímasemleges, nulla károsanyag-kibocsátású repülőgépe lesz. Terveink szerint 2035-re állhat az új gép forgalomba” – mondta Faury.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.