Felhívás!

A WHO szakértői bizottsága 65 év felettieknek is ajánlja az AstraZeneca vakcináját

A WHO szakértői bizottsága 65 év felettieknek is ajánlja az AstraZeneca vakcináját Tudomány

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni védőoltás előnyei lényegesebbek, mint bármilyen kockázat, és ajánlható széleskörű felhasználásra, így a 65 év felettiek immunizálására is – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői bizottsága.

Az Immunizációs Stratégiai Szakértői Tanácsadói Csoport (SAGE) közölte, hogy a vakcinát két adagban kell alkalmazni, 8-12 hét különbséggel az első és a második oltás között.

A SAGE azt is közölte, hogy bár kérdések merültek fel a vakcinának a vírus dél-afrikai változatával szembeni hatékonyságával kapcsolatban, „nincs ok arra, hogy ne javasolnák a használatát”.

„A 65 év felettieket is be kellene a vakcinával oltani” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto, a szakértői csoport elnöke.

A Dél-afrikai Köztársaságban a héten leállították az AstraZenecával tervezett oltási kampányt, miután egy szűk körben elvégzett tanulmány adatai szerint a vakcina csak korlátozottan véd a SARS-CoV-2 nevű vírus Dél-Afrikában azonosított, ott domináns 501Y.V2 elnevezésű változata okozta betegség enyhébb formái ellen.

Az AstraZeneca/Oxford védőoltását, amelyet elsőként Nagy-Britannia alkalmazott először tömegesen a saját lakossága beoltására, már több európai uniós tagállam is engedélyezte.

Egyes kormányok viszont úgy döntöttek, hogy csak a 65 – sőt egyesek 55 – év alattiak számára engedélyezik, miután nincsenek adatok a hatékonyságára vonatkozólag a legidősebb korosztály körében.

Ajánlásaiban a szakértő csoport rámutatott, hogy „a dél-afrikai tanulmányt a vakcina hatékonyságának a felmérésére végezték el a betegség minden formájával kapcsolatosan, de a kisszámú minta nem tette lehetővé, hogy felmérjék a vakcina hatékonyságát a Covid-19-betegség súlyos formái ellen”.

„Ezt figyelembe véve a WHO jelenleg ajánlja az AZD1222 nevű védőoltás alkalmazását még akkor is, ha vírusmutánsok vannak jelen egy országban” – áll a bizottság közleményében.

A WHO előzetes ajánlásaiban felhívta a figyelmet arra, hogy koordinálni kell a vírusvariások fejlődését és hatásukat a vakcina hatékonyságára.

„A WHO továbbra is megfigyeli a helyzetet és amint új adatok állnak a rendelkezésre, ezeknek megfelelően frissíti az ajánlásait”.

A jelenleg ismert 70 százalékos hatékonyságával az AstraZeneca/Oxford védőoltása alatta marad a Pfizer/BioNTech és a Moderna több mint 90 százalékos hatékonyságú vakcinájának – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Az AstraZeneca/Oxford védőoltása viszont hagyományosabb technikán alapul, ami révén olcsóbb, és könnyebb tárolni: elegendő hűtőszekrényben tartani, és nem nagyon alacsony hőmérsékleten, ami jobban kedvez a tömeges oltási kampányoknak.

„Ez egyike azoknak a vakcináknak, amelyeket közönséges hűtőszekrényekben is lehet tárolni, tehát nagyon hasznos lesz” – hangsúlyozta Szumija Szvaminathan, a WHO tudományos főmunkatársa.

Az AstraZenecának az Európai Unió részére szánt szállítmányaiknak késlekedése okául megnevezett belgiumi gyár szerdán közölte, hogy legyártotta az összes adagot, amelyre a brit-svéd gyógyszergyárral szerződött.

„Valamennyi, AstraZenecával szembeni szerződéses kötelezettségünket teljesítettük” – jelentette ki Cedric Volanti, a Thermo Fisher EU-ért felelős alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján, amikor megkérdezték, hogy milyen esetleges problémái vannak a gyárnak.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.