Felhívás!

A magas tempójú zene javíthatja a teljesítményt edzés közben

A magas tempójú zene javíthatja a teljesítményt edzés közben Tudomány

A zenehallgatás bizonyítottan pozitív hatást gyakorol mind mentális-, mind fizikai jóllétünkre, és esetenként fokozhatja a sportteljesítményt is, ami igen jól jöhet az edzőteremben. A Veronai Egyetem kutatóiszerint a jól megválasztott zenei tempó késleltetheti a fáradtságot és növelheti a munkaképességet.

Megtalálni a megfelelő ritmusú zenét az edzéshez nem könnyű feladat, főleg nem tudományos alapon. A Veronai Egyetem kutatói most arra jutottak, hogy tréning közben érdemes olyan dallamokat hallgatunk, amelyek gyorsasága megegyezik a percenkénti 170 leütésszám (BPM) tempóval. Ez segíti ugyanis a leginkább az edzés üteméhez való alkalmazkodást, fokozza a sportteljesítményt, fókuszálja az energiákat, különösen futás vagy kerékpározás közben. Ugyanez a hatás jelentkezik súlyemelésnél vagy az intervallum edzésnél is, ám ott kevésbé látványos az eredmény.

“Megállapítottuk, hogy a jól megválaszottt, gyors tempójú zenehallgatás edzés közben magasabb pulzusszámot és a kevesebbnek érzett erőkifejtést eredményez” – mondta Luca Ardigò, az olaszországi Veronai Egyetem fiziológusa, aki kollégáival különböző edzéstípusokat végző nőkön tesztelték a zene pozitív fiziológiai hatásait. – Ez azt jelenti, hogy kevésbé érezzük fárasztónak ugyanazt a tevékenységet, mint zene nélkül vagy más tempójú zenével.

A zene és a ritmikus testmozgás közti kapcsot az úgynevezett Beats Per Minute (röviden BPM) szám jelenti, ami egy adott dal percenkénti ütemszámát jelölő, zenei tempó mérésére szolgáló mértékegység.

Legális teljesítményfokozó szerként működik

Számos korábbi kutatás is foglalkozott már a magasabb BPM számú dalok és a sportteljesítmény növelése közti összefüggéssel. A témában publikált tanulmányok a legtöbb esetben arra a megállapításra jutottak, hogy egy magasabb BPM értékekből összeállított lejátszási listának köszönhetően futás vagy más, intenzív sporttevékenység közben nagyobb sebesség, effektívebb teljesítmény érhető el.

“A zene bizonyos esetekben késleltetheti a fáradtságot és növelheti a munkaképességünket, ezért egyfajta „legális teljesítményfokozó szerként” működik” – mutatott rá Luca Ardigò. – A zene ritmusára fókuszálva, motorikus mozgásunkat az ütemekkel összehangolva hatékonyan szabadíthatunk fel extra energiát a testünkben, amely segít a hosszabb távok vagy nehezebb szakaszok teljesítésében.

Minél intenzívebb a testmozgás, a zenének annál nagyobb szerep jut.

Hozzátette: miközben egy átlagos délutáni kocogáshoz vagy kényelmes kerékpározáshoz általában 120-140 BPM-érték közti dalok hallgatása ajánlott, addig egy nagyobb erőkifejtést igénylő sporttevékenységhez már érdemes 130 BPM fölötti zeneszámokból összeállított listát választanunk. Utóbbi nem csak a teljesítményt javítja, hanem fokozza a pulzusszámot és a légzési frekvenciát is.

És noha a téma évtizedek óta lenyűgözi a pszichológusokat és idegtudósokat, a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok még mindig meglehetősen vegyesek.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.