Felhívás!

A légszennyezés miatt egyre kisebb az újszülöttek pénisze

A légszennyezés miatt egyre kisebb az újszülöttek pénisze Tudomány

Az újszülöttek péniszméretének rövidülése mellett a felnőttek spermiumszámára is hatással volt a légszennyezés az elmúlt 40 évben.

Egy kutatás szerint 2045-re a férfiak többségének örökítőanyaga már nem lesz alkalmas arra, hogy abból utódok szülessenek – írta a New York Post.

A New York-i Sinai Hospital professzora korábbi tanulmányok összegzésével arra jutott, hogy az elmúlt 40 évben nyugaton a férfiaknál a spermiumszám a felére csökkent. Shanna Swan szerint ez a következő évtizedekben az emberiség fennmaradásának is egyre komolyabb akadálya lehet.

Swan szerint az endokrin rendszer hormontermelő képességét csökkenthetik a levegőben lévő ftalátok. Mindenütt ott vannak, a csomagolóanyagoktól kezdve az élelmiszereken, ruhákon át a műszaki cikkekig. Ezek lassú párolgással szabadulnak fel, nyomuk az emberi szervezetben is kimutatható. Mértéke a professzor kutatásai alapján összefüggést mutat az újszülött fiúk péniszének méretével is.

A ftalát által befolyásolt hormontermelés hátrányos hatással lehet a szexuális képességekre is – figyelmeztetett a professzor.

Januárban hasonló kutatást publikált Christian Sonne, a dán Aarhus Egyetem professzora és kollégái a jegesmedvéket illetően. A New Scientist cikkében azt írták, a kémiai szennyeződések miatt a péniszcsontok sűrűsége egyre alacsonyabb. Sonne úgy hiszi, a globális felmelegedés és a kémiai szennyeződés miatt történt a változás a jegesmedvéknél. Mindazonáltal hozzátette, nehéz megmondani, hogy a populáció mekkora részénél érhető tetten mindez, nehéz és drága is a mérések megismétlése.

(contextus.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások