Felhívás!

A legrégibb ép hajóroncs került elő a Fekete-tengerben

A legrégibb ép hajóroncs került elő a Fekete-tengerben Tudomány

Régészek megtalálták a legrégibb ép hajóroncsot, amely 2400 éve süllyedt el a Fekete-tengeren. A Bulgária partjainál, két kilométeres mélységben heverő ókori görög hajó 23 méter hosszú, és még ma is pontosan látható az árbóca, valamint az evezősök padjai.

„Egy érintetlenül megmaradt hajó a klasszikus világból, két kilométernyi víztömeg alatt, az olyan dolog, amire sohasem gondoltam volna, hogy lehetséges” – mondta Jon Adams Professzor, a Fekete-tenger egyik nagy régészeti projektjének, a MAP-nek a vezetője.

A roncs egy kereskedőhajó maradványa, amihez hasonlót eddig csak az ókori görög kerámiákat díszítő képeken láthattak a régészek. Az egyik leghíresebb hajóábrázolás az Odüsszeusz és a szirének néven ismert, a British Museum gyűjteményét gazdagító kerámián látható. A történelem- és irodalomkönyvekben is gyakran megjelenő képen Odüsszeusz van a hajó árbócához láncolva, hogy ellen tudjon állni a szirének csábító énekének.

A hajó a helyén marad

A kutatócsoport otthagyta a hajót a tenger fenekén, és csak egy kis darabot hoztak felszínre belőle, hogy meghatározzák a korát. A Southampton Egyetem munkatársai megerősítették, hogy ez a legrégebbi ép hajóroncs, amit az emberiség ismer.

A MAP-projektben az elmúlt három évben már több mint hatvan hajóroncsot felfedeztek, a legkülönfélébb korszakokból: római kereskedőhajót, tele amfórákkal, és egy 17. századi kozák hadihajót is. A projekt fő célja azonban a tengerszint ősi változásainak alaposabb megismerése.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.