Felhívás!

A jövőbeli Hold-missziókhoz tervezett űrruhákat mutatott be a NASA

A jövőbeli Hold-missziókhoz tervezett űrruhákat mutatott be a NASA Tudomány

A jövőbeli Hold-missziókhoz tervezett két új szkafandert mutatott be kedden az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az ügynökség washingtoni székhelyén megrendezett bemutatón a NASA két mérnöke öltötte magára az Artemis űrruhákat, melyek a Hold-program számára készültek. Pózoltak és guggolásokat végeztek a színpadon az eseményre összegyűlt diákok és riporterek előtt.

A két prototípust a NASA igazgatója, Jim Bridenstine mutatta be. Az Exploration Extravehicular Mobility Unitot (xEMU) a holdsétákhoz tervezték. Ez az űrruha tartalmazza az életfenntartó eszközöket, gondoskodik a belső nyomás megtartásáról, véd a sugárzás, a szélsőséges hőmérséklet és a mikrometeoritok ellen.

Elődeivel szemben az xEMU űrruhában sokkal könnyebb mozogni, finom kézmozdulatokat végrehajtani, ami lehetővé teszi az űrhajósoknak, hogy bonyolultabb feladatokat hajtsanak végre a Hold felszínén.

A narancssárga színű Orion Crew Survival System nevű másik ruhát az Orion űrhajó belsejében fogják viselni az asztronauták, a misszió olyan magas kockázatú részeiben, mint például a Föld légköréből való kilépés, majd visszalépés.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái a következő években tesztelik az új űrruhákat.

Több mint 50 évvel az Apollo-program befejezése után a NASA azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek a Marsra. A NASA bejelentette, hogy a Holdra visszatérő Artemis-misszió keretében női asztronauta is a Holdra léphet.

(MTI)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.