Felhívás!

A Balkánról mérgezik egész Európát

A Balkánról mérgezik egész Európát Tudomány

2005-ben született meg az Európai Unió és annak szomszédai által létrehozott Energiaközösség azon határozata, hogy a nyugat-balkáni országoknak 2018-ig muszáj kontrollálniuk az erőműveik károsanyag-kibocsátását, mivel annyira szennyezők, hogy összesen 16 erőművük annyi kén-dioxidot és nitrogén-oxidokat pöfög ki magából, mint az európai országok 250 másik erőműve.

A probléma persze a szénerőművekkel van: a Nemzeti Kibocsátáscsökkentési Terv (National Emissions Reduction Plan, NERP) alá tartozó nyugat-balkáni országok (Szerbia, Koszovó, Észak-Macedónia és Bosznia-Hercegovina nemcsak hogy nem csökkentették, de egyenesen növelték a kibocsátásukat 2016 óta, és 2018-ban egyik országnak sem sikerült a maximálisan megszabott kibocsátási értékek alatt maradnia, egyedül a nitrogén-oxidok mennyiségében tudták elérni a 74 százalékos határt.

2018-ra a NERP-országoknak az Európai Unió összesen 98696 tonna kén-dioxid-kibocsátást engedélyezett, ez volt az a felső plafon, amit nem szabadott volna elérnie a négy balkáni nemzetnek. Az országoknak összesen kicsit több, mint 12 évük volt arra, hogy korszerűsítsék a szénerőműveiket, ehhez képest 2018-ban sikerült 603988 tonna kibocsátást összehozniuk.

A káros anyagokban Szerbia járt igazán az élen, az ország maga kibocsátott több mint 336 ezer tonna kén-dioxidot, ami azt jelenti, hogy egyedül megugrotta a kitűzött plafont. A második legkomolyabb kibocsátóval, Bosznia-Hercegovinával együtt kétszer-háromszor annyi káros anyagot juttattak a levegőbe, mint amennyi a terv részeként maximális mennyiségként szerepelt. Szerbiában a Kostolac B szénerőmű magában meghaladja mind a négy ország előre meghatározott kibocsátásmennyiségét, ami már csak azért is furcsa, mert ez az egyetlen erőmű, ahol kéntelenítő berendezést alkalmaznak – igaz, kínai gyártmányút, ami, úgy tűnik, nem éppen hatékony.

A kén-dioxid kibocsátáson kívül a szálló por meghatározott maximális mennyiségét is sikerült megugrani:

az 11018 tonnás limit helyett 60 százalékkal többet, 18065 tonnányit bocsátott ki a négy ország együtt. Az egyetlen faktor, amiben sikerült javulniuk, az a nitrogén-oxidok kibocsátása, ahol a maximális kvóta 74 százalékát érték csak el 2018-ban.

A Bankwatch által készített elemzésből is látszik, hogy van még mit dolgozniuk az NERP-országoknak ahhoz, hogy minimálisan is képesek legyenek megfelelni az európai előírásoknak. Ez számunkra is fontos, ugyanis a légszennyezés 3900 korai halálesetet eredményez évente, és a balkáni országok szennyezése nem marad határokon belül – Magyarországra is elér.

A jelentésből az is kiderül, hogy nem elég tessék-lássék szabályozó eszközöket felszerelni az erőművekbe: hiába van ott a Kostolac B-ben a kénmentesítő berendezés, ha nem elég hatékony, semmit nem fog érni. Az ilyen eszközöknek is az Európai Unió sztenderdjeinek kellene megfelelniük.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.