Felhívás!

35 kilométert futott maszkban egy orvos, hogy megcáfolja az álhíreket

35 kilométert futott maszkban egy orvos, hogy megcáfolja az álhíreket Tudomány

Egy korábbi álhír szerint az arcmaszk viselése miatt kevesebb oxigénhez jut a szervezet. Ezt az állítást cáfolta meg most egy brit orvos.

Még májusban kezdett el gőzerővel terjedni a Facebookon az a téves információ, amely szerint az arcmaszk viselése káros az egészségre. Az elmélet alapja szerint aki hordja, az az átlagosnál sokkal több szén-dioxidot lélegez be, ami nemcsak szédülést okozhat, hanem megemelheti a szén-dioxid szintjét a vérünkben. Most egy orvos saját magán végzett kísérletet, hogy bebizonyítsa: a felvetés téves.

Tom Lawton, az angliai Bradford Royal Infirmary orvosa egy sebészi maszkot vett fel, hogy megmutassa, az nem akadályozza az oxigén ki- és beáramlását. A férfi nem egyszerűen csak viselte az eszközt, hanem futott is vele: 22 mérföldet, vagyis mintegy 35,4 kilométert egyhuzamban.

Hogy a fenti téves felvetést megcáfolja, a futáshoz egy pulzoximétert is felhelyezett az ujjára. Ez az a kütyü, ami a vér oxigénszintjét hivatott mérni/ellenőrizni, ennek értékét pedig folyamatosan mutatja. Mint kiderült, Lawtonnak igaza volt: a vérének oxigénszintje végig a normál értékek között mozgott – számolt be róla a Newsweek. A mért legkisebb érték 98 százalék volt, ami megfelel az elvárásoknak, az orvostudomány szerint ugyanis 94 százalék felett tekinthető normálisnak a paraméter.

Mindebből az következik, hogy a maszk egyáltalán nem volt negatív hatással a viselőjére. Márpedig ha futás közben nem esik le a vér oxigénszintje, akkor minden bizonnyal a hétköznapi sétálás és bevásárlás közben sem fog.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.