27 év után ébredt fel a kómából egy arab nő

27 év után ébredt fel a kómából egy arab nő Tudomány

Munira Abdulla 1991-ben autóbalesetet szenvedett és kómába esett. Senki nem hitte, hogy felébred, de 2018-ban magához tért, és azóta is szépen gyógyul.

Ritka orvosi esetről számol be a BBC: egy 1991 óta kómában feküdt arab nő nem csak magához tért, úgy tűnik, teljesen sikerül majd felépülnie.

27 évvel korábban Munira Abdulla hazafelé tartott kisfiával autójukban, amikor egy busszal ütközve balesetet szenvedtek. A gyermeknek nem esett baja, Abdulla azonban súlyos agysérülés miatt kórházba került, ahol azonnal kómába esett. A nőt kezelték Londonban, utána pedig az Egyesült Arab Emirátusokban kezelték tovább. Abdulla vegetatív állapotba került, ami azt jelenti, hogy fájdalmat érzett ugyan, reagálni viszont nem tudott.

A kórházban töltött évek alatt csövön át táplálták, és igyekeztek életben tartani. Fizioterápiával is segítették a gyógyulását, de ezzel igazából csak lassítani próbálták izmai sorvadását, ugyanis nem volt jele annak, hogy a nő valaha is magához tér.

Al Ainból aztán egy németországi kórházba került, ahol folytatták gyógyszeres kezelését, és végül itt is ébredt fel. 2018-ban a szobájában feküdve hangokat kezdett kiadni, ám az orvosok nem tulajdonítottak neki különösebb jelentőséget, mert elmondásuk szerint ez normális reakció volt. Néhány nappal később Abdulla azonban fia nevét emlegetve felébredt.

A szenzációs gyógyulás történetét a nő fia mesélte el az egyesült arab emírségekbeli Nationalnek, amely az anya kezeléseiről is beszámolt.

Abdulla időközben visszatért hazájába, ahol további terápiákon kell még részt vennie. Fia elmondása szerint valamennyire már beszélni is tud.

A lap beszámol az amerikai Terry Wallis esetéről, aki szintén hosszú időn át volt kómában, igaz, nem ennyit, de ugyanígy: ő is autóbalesetet szenvedett, és csak 19 évvel később ébredt fel.

Az arab nő esete azért is különleges, mert mialatt kómában volt, számtalan esemény történt világon, többek között néhány elnökváltás. A nő még az idősebb George Bush elnöksége alatt esett kómába.

Képünk illusztráció.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. április 24., 10:13
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Az ilyen eseteken csak egy primitiv orvostudomannyal rendelkezo orszagban csodalkoznak,egy olyanban mint Romania,ahol az orvosok nagyresze korrupt,de az orvostudomanyhoz halvany goze sincs. A noverek pedig ket dologhoz ertenek:-ahhoz,hogy varjak,mennyit is dug a paciens hozzatartozoja a zsebukbe,es ahhoz,hogy egesz nap a kaveban a cukrot kavargassak. Undorito egy kocsog,primitiv orszag ez a mienk,es ez minden szempontbol,nem csak az egeszsegugy szempontjabol ! Aki teheti,az menekuljon innen,mert meg Vietnam-ban is jobb elet van ,mint itt !

 • User
  Dátum: 2019. május 4., 19:51
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Maga alulirott hatramaradt mindent tudo.MINDEN ORSZAGBAN VAN JO ES ROSSZ ORVOS
  Schumacher a hires versenyzö mellete a vilag leghiresebb orvosk vannak es meg most is mar evek otta komaba van.
  egy idegen irja akinnek minden nemzet egyforma.

 • User
  Dátum: 2019. május 7., 10:36
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Te alulirott “elorehaladott”, akinek minden nemzet egyforma. Schumachernek meg nem telt el 27 ev a balesetetol szamitva, de ha Isten orizz ,ennyi kell hogy elteljen, ahhoz, hogy helyrejojjon, ott ahol O van, az orvosok 27 evig is kitartoan mellette fognak ulni, es vigyaznak ra. Nem ugy mint a tealtalad agyondicsert, folmagasztalt, “kulturalt”, “fejlett” es “elorehaladott” Romaniadban !