Felhívás!

135 ezer dollárért kelt el Einstein egy levele

135 ezer dollárért kelt el Einstein egy levele Tudomány

Albert Einstein egy II. világháború kitörése előtt írt levelét 135 ezer dollárért (572 ezer lejért) vették meg egy Los Angeles-i árverésen a hét végén.

Einstein szorgalmas levélíró volt, a pénteki árverésen több levelére is lehetett licitálni. Ezek egyikét 1939. június 10-én írta Maurice Lenznek, aki a New York-i Columbia Egyetemen vezette a sugárterápiás kutatásokat.

Einstein a levélben nem a tudománnyal foglalkozott, hanem gratulált a professzornak azért a nagyszerű munkájáért, amelynek köszönhetően sok zsidó menekültet sikerült megmenteni. Az ellenállás ereje, amely lehetővé tette a zsidók sok ezer éves fennmaradását, nagyrészt a kölcsönös segítségnyújtás hagyományaira épül. Nekünk is ki kell állnunk ezt a próbát, ahogy apáink tették előttünk” – írta barátjának.

A Nate D. Sanders aukciósház árverésén 135 ezer dollárért kelt el a levél. Einstein további elárverezett levelei között volt egy 1934. április 17-én volt feleségéhez, Mileva Maric matematikushoz címzett levél is, amelyben pénzügyekről és gyermekeikről írt. A párnak három gyermeke született, egyiküket, Eduardot 20 éves korában skizofréniával diagnosztizálták.

Einstein a németül írt levélben egy új kezelésről beszélt, amely segíthetne Eduard állapotán. Bíztatónak ítélte meg a gyógyszeres beavatkozás lehetőségét, ugyanakkor óvatosságra is intett, és azt írta, “nem kell rohanni”, csak akkor kell belevágni a kezelésbe, ha előbb igazolódik az eljárás.

Tavaly decemberben a becsült ár két-háromszorosáért, 2,89 millió dollárért kelt el egy New York-i árverésen Einstein egy kézzel írott levele 1954-ből, amelyben a világhírű fizikus az emberi gyengeség termékeként veti el Istent, és küszködik zsidó identitásával. 2017-ben pedig a boldogságról írott rövid eszmefuttatását vásárolták meg egy aukción 1,56 millió dollárért.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.