Felhívás!

Veszélyt jelenthet a népszerű tartósítószer

Veszélyt jelenthet a népszerű tartósítószer Tech-Tudomány

Amerikai tudósok egereken végzett kísérletben kimutatták, hogy az adalékanyag, amely frissen tartja a kekszeket és más közkedvelt élelmiszereket, rontja a szervezet teljesítőképességét az influenza elleni harcban.

A kísérlet alapján úgy tűnik, a terc-butilhidrokinon tartósítószer ronthat az influenza elleni oltószer hatékonyságán. Az influenza ellen beoltott egereknél, melyeknek a tartósítószert adták, több gyulladás alakult ki, és három nappal tovább tartott a gyógyulásuk az influenzából, mint a többi példánynak, amelyek nem fogyasztottak a szerből – olvasható a Science News tudományos magazinban.

A népszerű adalékanyag hatástalanabbá teszi az influenza elleni oltóanyagot – számolt be Robert Freeborn, a Michigani Egyetem toxikológusa április 7-én az Orlandóban megrendezett kísérleti biológiai találkozón.

A vizsgált adalékanyag segít stabilizálni a zsírokat, és számos ételben megtalálható tartósítószerként, például a főzőolajokban és a fagyasztott húsételekben – különösképp a tengeri halfilében –, illetve a feldolgozott élelmiszerekben, mint a kekszek, burgonyaszirom és egyéb sült ropogtatnivalók.

Mivel azonban az ételgyártóknak nem kötelességük minden egyes összetevőt feltüntetni a címkén, nem tudhatjuk biztosan, hogy az adalékanyag megtalálható-e az adott ételben.

A kutatók többféle kísérletet végeztek, és a kezeletlen egereknél, amelyek ettek az adalékanyagból, több vírus volt kimutatható, mint azoknál, amelyek nem. Sőt, gyulladás is volt a szervezetükben, és a nyálkatermelődés is fokozottabb volt a tüdőben, mint átlagos esetben.

Bár a kutatók még nem találták meg a pontos indokokat, lehetségesnek tartják, hogy az adalékanyag növeli az immunrendszer Nrf2 fehérjéinek működését, ami ahhoz vezet, hogy vírusokkal harcoló immunsejtek száma csökken. Ezt a felvetést azonban a kutatóknak még bizonyítaniuk kell.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. április 10., 21:38
    ÉRTÉKELÉS: 4

    …milyen adalékanyag, megnevezés?! Aki élelmiszert gyárt, forgalmaz az csak egészségre nem káros anyagokat kellene használjon és fel kellene tüntesse az “E” vitaminokat!😉