Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újra megkísérli a női űrséta teljesítését a NASA

Újra megkísérli a női űrséta teljesítését a NASA Tech-Tudomány

A NASA ismételten megkísérel egy teljes egészében női űrsétát teljesíteni, az első kísérlet visszavonása után hat hónappal. A korábbi kísérlet azért hiúsult meg, mert a Nemzetközi Űrállomáson nem álltak rendelkezésre megfelelő méretű űrruhák – írja a USA Today.

Hirdetés
Hirdetés

Christina Koch és Jessica Meir a tervek szerint október 21-én kezdik űrsétájukat. Kochnak eredetileg márciusban indult volna űrsétára Anne McClainnel, amely az első teljesen női misszió lehetett volna. Azonban McClain és Koch mindketten M-es méretű ruhát igényeltek, de csak egy állt rendelkezésre ebben a méretben.

Ez már nem jelenthet problémát többé, ugyanis a NASA tájékoztatásai szerint újabb M-es méretű űrruhát küldött fel az űrállomásra. A március óta az űrállomáson lévő Koch, valamint Meir végzi a negyedik űrsétát a tervezett ötből, amelynek során elvégzik az űrállomás energiarendszerének korszerűsítését, az új lítium-ion akkumulátorok telepítését.

Megan McArthur, a NASA vezetőhelyettes űrhajósa az újságíróknak azt mondta, a teljesen női űrséta mérföldkő lesz. Ugyanakkor megjegyezte, a nők annyira integrálódtak a NASA minden szintjén, hogy a cégnek már nincs szüksége a nemek közötti megkülönböztetésre.

Várhatóan további női űrséták is lesznek a továbbiakban. „Kiderül, hogy az elkövetkező néhány évben sok M-es méretű űrruhát viselő ember repül-e majd” – mondta Kirk Shireman, a NASA űrállomásának programvezetője.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük