Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tudományos áttörés: elkészült az első kép egy fekete lyukról

Tudományos áttörés: elkészült az első kép egy fekete lyukról Tech-Tudomány

Április 10-én hat helyszínen, Belgiumban, Chilében, Sanghajban, Japánban, Tajvanon és az Egyesült Államokban tartottak sajtótájékoztatót az Eseményhorizont Távcső (EHT) kutatói, hogy ismertessék a projekt első tudományos áttörését. Az Eseményhorizont Távcső segítségével végre sikerült elkészíteni az első ismert felvételt egy fekete lyukról, egészen pontosan annak eseményhorizontjáról.

Az EHT egy több földi rádiótávcsőből álló rendszer, amely szupermasszív fekete lyukakat, így a Tejútrendszer magjában fekvő Saggitarius A*-t és az M87 galaxis közepén lévő objektumot figyelte meg az elmúlt 13 évben (utóbbi fekete lyukat sikerült megörökíteni). A cél az volt, hogy az érzékeny, nagy szögfelbontású virtuális teleszkóppal olyan adatokat gyűjtsenek, amelyeket képesek képekké alakítani.

Hirdetés
Hirdetés

A fekete lyukak eseményhorizontja az a határfelület az objektumok körül, amely mögött az események már nincsenek hatással a megfigyelőre. A régión belül lévő anyag és sugárzás, például a fény képtelen kilépni, így a határon túl semmit sem érzékelünk.

Magát az eseményhorizontot, illetve az annak peremén áramló anyagot ugyanakkor elméletileg meg lehet figyelni, az EHT csapatának pedig ezt sikerült igazolnia az új felvétellel. A felfedezés tudományos mérföldkőnek számít, hiszen korábban nem tudtak hasonló képet létrehozni.

A kutatók bíznak benne, hogy friss eredményeik hozzájárulhatnak a fekete lyukak és az Univerzum működésének alaposabb megértéséhez. A felvétel emellett arra is alkalmas, hogy újabb teszt elé állítsák vele Albert Einstein relativitáselméletét.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások