Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több tízmillió műtét maradhat el a koronavírus miatt

Több tízmillió műtét maradhat el a koronavírus miatt Tech-Tudomány

A koronavírus-járvány miatt elhalasztódhat vagy elmaradhat a világon akár 28 millió nem sürgős műtét, ami rákbetegek esetében akár halálos is lehet – volt olvasható csütörtökön egy tanulmányban, amely a British Journal of Surgery brit sebészeti folyóiratban jelent meg.

Hirdetés
Hirdetés

A tanulmányt orvosok, akadémikusok írták tizenegy országból. A betegek állapota súlyosan leromolhat, amíg várniuk kell elhalasztott műtétjükre– írta Aneel Bhangu, a Birminghami Egyetem sebészeti klinikájának egyik orvosa, aki oktató is egyúttal. Rák esetében ez elhalálozáshoz is vezethet – tette hozzá.

A tanulmányt 71 ország 359 kórházának tapasztalatai alapján állították össze annak apropóján, hogy Nagy-Britanniában márciustól 12 hétre felfüggesztették majdnem az összes műtétet. Az orvosok szerint az operációknak valószínűleg a háromnegyedét elhalasztják a világban.

Noha a rákos betegek műtétjeit kisebb valószínűséggel halasztják el, ilyenből is lehet 3 millió, mert az anyagi forrásokat át kell irányítani a koronavírus ellen védekezésre – olvasható a tanulmányban.

Százezer egészségügyi dolgozó fertőződhetett meg világszerte

Legalább 100 ezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg világszerte az új típusú koronavírussal, bár a valós szám ennél akár jóval nagyobb is lehet – figyelmeztetett csütörtökön a Nővérek Nemzetközi Tanácsa (ICN), amely arra kérte a kormányokat, hogy a lehető legrészletesebben ismertessék a számadatokat.

Számos európai ország, valamint több, a koronavírus-járvány által különösen sújtott országban számoltak be arról, hogy a regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 10 százaléka egészségügyi dolgozó, a legnagyobb arányban Spanyolországban fertőződtek meg (19 százalék) – emlékeztetett az ápolókat képviselő szervezet, amely azonban hangsúlyozta, hogy nehéz az összevetés a különböző országok között, amelyek egymástól eltérő módon vezetik a fertőzéssel kapcsolatos nyilvántartásukat.

Howard Catton, az ICN vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Spanyolország „mindössze” három olyan ápolóról számolt be, akik a járvány következtében vesztették életüket, miközben a spanyolországi halálozási arányhoz képest alacsonyabbal bíró Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Brazília többről tett bejelentést.

„A nagy eltérés a számok között rámutat arra, hogy hasznos lenne összetettebb adatokkal rendelkezni a kockázatok megértése érdekében” – mondta

Az ICN vezetője szerint legalább 260, az ápolószemélyzethez tartozó alkalmazott vesztette életét a világon, ez azonban szerinte szintén csak kis része a valódi áldozatok számának. A jobb adatok ápolók és egészségügyi dolgozók életeit menthetnék meg, de a lakosság biztonságát is javítanák azáltal, hogy jobban ismernénk a Covid-19 nevű betegséget okozó koronavírus terjedését – hangsúlyozta Catton.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük