Felhívás!

Ön letakarja a laptopja kameráját? Hát a telefonjáét?

Ön letakarja a laptopja kameráját? Hát a telefonjáét? Tech-Tudomány

Tömegével vonultak az utcákra a koreai nők, miután az elmúlt hónapokban nagyon megsokasodtak a rejtett kamerával készült intim képek. Eközben Kínában már kormányzati szinten folyik a megfigyelés, még az iskolásokat sem kímélik. De mi sem vagyunk biztonságban, hiszen akár laptopunk vagy mobiltelefonunk kameráján át is megfigyelhetnek illetéktelen személyek.

Egyre súlyosabb problémává kezd válni Dél-Koreában a rejtett kamerák ügye, amelyek miatt egyetlen nő sincs biztonságban. A miniatűr készülékeket öltözőkben, nyilvános illemhelyeken és fürdőkben helyezik el, a rögzített képeket, videókat pedig internetes oldalakon terjesztik.

A probléma annyira komollyá vált, hogy az elmúlt időszakban nők tízezrei vonultak az utcákra, hogy transzparensekkel hívják fel a figyelmet a Gyeonggi tartományban tapasztalható helyzetre. A rendőrség kampányt is indított, hogy elejét vegyék a kukkolásoknak, és közben ezrével kezdték osztogatni az okostelefonokra helyezhető matricákat.

Erre a félreértések elkerülése miatt van szükség: Dél-Koreában is rengetegen használnak mobiltelefont, egy ilyen, felfokozott helyzetben pedig bárki hiheti a másikról, hogy készülékével mást is szeretne csinálni, mint az ismerősökkel kapcsolatban lenni. A matricázás egyúttal jelkép is, a női áldozatokkal való szolidaritás kifejezése.

A kormány további intézkedésként tájékoztató plakátokat helyezett el a rendőrségi épületeknél, hogy jelezzék, a mások tudta nélküli felvételek készítése és internetes terjesztése bűncselekménynek minősül.

Kínában már hivatalos szintre emelték a megfigyelést

Mindeközben, a szomszédos Kínában már hivatalos szintre emelték a megfigyelést, jó ideje kiterjedt megfigyelőrendszer pásztázza a publikus helyszíneket, nemrég pedig a rendőrök is egy kaptak egy speciális “csodaszemüveget”. A hatóságok óriási áttörésnek hirdették az eszközt, és  valóban egy hatásos bűnüldözői eszközről van szó, hiszen egy több tízezer embert vonzó koncert résztvevői között is képesek vele kiszúrni egy körözött személyt.

A napszemüvegre hajazó eszköz az országban létesített hatalmas kamerarendszer információit használja, illetve az arra épülő arcfelismeréses technológiát. A szisztéma komolyságát jól mutatja, hogy általa minden és mindenki megfigyelhetővé vált, miután Kína fontosabb köztereire is kiterjesztették.

Még az iskolások arckifejezését is megfigyelik

A mindent látó “szemek” rövidesen az iskolákban is megjelennek, a hatóságok látni akarják, mit csinál egy diák, ha nem a tanárra figyel éppen. Az ország északi részén található Hangzhou egyik intézményében pedig, noha csak teszt jelleggel, de már be is kötötték.

Három kamera került az egyik terem iskolai táblája fölé, amelyek tanítási idő alatt végig a tanulókat lesik. A rendszer nem csak figyel, azonosít is: hétféle arckifejezést, köztük a boldogságot, a csalódottságot, és a félelmet is képesek felismerni, valamint elemezni. A hivatalos szöveg szerint az elsősorban a tanárok munkáját segítő rendszer arra szolgál, hogy jelezzen, ha egy diák nem az órai anyaggal foglalkozik, vagy ha a figyelme valami egész más irányba terelődik.

A kormány természetesen a lehető legsokoldalúbb eszközként hirdeti “fejlesztését”, mondván, hogy a kamerák az iskolások teljesítménybeli javulását célozzák. Utóbbit más eszközzel is igyekeznek “támogatni”: az odafigyelő diákokat alapból jobb jeggyel jutalmazzák, amelyiket viszont tetten éri a rendszer, eggyel rosszabb értékelést kap.

Közismert, hogy számítógépük kameráját sokan leragasztják, például szigetelő szalaggal, még Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is ezt teszi a saját laptopján. A biztonsági szakértők pedig már évek óta figyelmeztetnek a mobilkészülékek kapcsán is a kamerával kémkedő programokra. Érdemes tehát odafigyelni, hogy hogyan és mire használjuk elektronikus eszközeinket, különösen a laptopunkat és okostelefonunkat.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.