Felhívás!

Nyolcból egy európait a környezetszennyezés öl meg

Nyolcból egy európait a környezetszennyezés öl meg Tech-Tudomány

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentése alapján az Európai Unióban nyolc halálesetből egy a különféle szennyezésekhez köthető.

A levegő- és zajszennyezésnek, a rossz minőségű víznek és a vegyi anyagoknak való kitettség az összes halálozás 13 százalékáért felelős.

A kutatók szerint 2012-ben az Európai Unióban 630 ezer idő előtti elhalálozást okoztak a környezeti tényezők. A légszennyezés 400 ezer, a zajszennyezés pedig 12 ezer ember halálában játszott szerepet. A további halálozások az extrém időjárási jelenségekhez, többek között a hőhullámokhoz köthetők.

Az EEA adatai alapján a szegényebeket aránytalanul jobban sújtják a szennyezések és az extrém időjárási jelenségek, köztük a hő- és hideghullámok. Ez összefügg azzal, hogy jellemzően rossz körülmények között, hátrányos helyzetű városrészekben és forgalmas közutak közelében élnek, dolgoznak és tanulnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a légszennyezés évente globálisan több millió ember halálát okozza, szív- és érrendszeri, rákos és légzőszervi megbetegedéseket okozhat. Egy másik WHO-jelentés, mely a zajszennyezésről készült, megjegyezte, hogy a környezeti zajártalom a vérnyomás és a stresszhormonok szintjének emelésével hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.

Az EEA kutatói pozitív eredményekre is jutottak: a légszennyezéshez köthető halálozások az 1990-es egymillióhoz képest csökkentek, a vízminőség pedig Európa nagy részén jó.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.