Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem várt nehézségekbe ütközött a NASA Mars-szondája

Nem várt nehézségekbe ütközött a NASA Mars-szondája Tech-Tudomány

Beleakadt a marsi talajba az InSight egyik legfontosabb műszere: a bolygó felszín alatti hőmozgásait mérni hivatott HP3 (Heat and Physical Properties Package, vagyis hőt és fizikai tulajdonságokat vizsgáló csomag) nevű eszköze a tervezett három-ötméteres mélységet nem érte el, nagyjából 30 centiméterrel a felszín alatt megakadt. Egyelőre ötletük sincs a NASA kutatóinak, hogy miért.

A vakondnak is nevezett eszköz február 28-án kezdte meg a fúrást, amikor viszont elért a 30 centiméteres mélységig, egyszerűen megállt. Március 2-án újra megpróbálták a fúrást, ekkor öt órán keresztül szenvedtek vele, de semmi eredménnyel – írja a Space News.

A tudósok még azt sem tudják, hogy magával a robotkarral van-e gond, vagy a talajjal, amelyet megfúrni próbálnak. Ha utóbbi problémás, akkor megpróbálnak áttörni rajta, és tovább fúrnak, amíg nem sikerül.

Hirdetés
Hirdetés

Az InSight jelenleg végigfotózza a fúrás környékét, hátha a képeken látszik, mi lehet a baj. A szakértők szerint néhány hét múlva már elkezdhetnek megint fúrni, de egyelőre biztosak szeretnének benne lenni, hogy nem megy tönkre az eszköz.

Az InSight feladatai elsőre nem tűnnek olyan izgalmasnak, pedig sokat segítenek abban, hogy megértsük a vörös bolygó tektonikáját és felszíni helyzetét. A szerkezet a talajt vizsgálja, méghozzá két eszközzel: egy lefúrható hőérzékelővel (ezzel ütköztek most problémába a kutatók) és egy igen érzékeny szeizmométerrel, utóbbi az úgynevezett marsrengéseket figyeli majd meg, amelyek segítségével elemezheti a talaj összetételét. A szeizmométer tökéletesen működik, egyelőre egy marsi rengésre várnak a kutatók.

Emellett a szakértők az InSight kommunikációs eszközét is elemezni fogják, hogy tanulmányozhassák a Mars tengelyének enyhe dőlését. A kutatók bíznak benne, hogy a leszállóegységnek köszönhetően nemcsak a Marsot, hanem a kőzetbolygók kialakulását és fejlődését is jobban megismerhetik.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük