Felhívás!

Nem tudja a panda, hogy ikrei születtek

Nem tudja a panda, hogy ikrei születtek Tech-Tudomány

Ikrei születtek egy pandának a kínai Csengtuban. A gondozóinak azonban trükkhöz kellett folyamodniuk, hogy mind a két pandabébi életben maradhasson. Nem sokkal a szülés után a gondozók az egyik bocsot elvették, és elhitették az anyapandával, hogy csak egy bébije született.

Az ikreket naponta tízszer cserélgetik: míg az egyik bocs az anyjával van, a másikat egy inkubátorba teszik, és tápszerrel etetik. Minderre azért van szükség, mert az esetek felében a pandák ikreket szülnek, azonban nagyon ritka, hogy mindkét bocs életben marad, mivel a pandák szinte mindig elhanyagolják az egyik bocsukat. Ennek az az oka, hogy a pandáknak nincs elegendő tejük és energiájuk, hogy két bocsra koncentráljanak, így csak az erősebbet gondozzák.

A gondozók mézzel terelik el az anyapanda figyelmét, mikor ki akarják cserélni a bocsokat. Ez nem mindig sikerül elsőre, de addig próbálkoznak, míg az anya meg nem bízik a gondozókban, és át nem engedi a gyerekét. Manapság ez a cserélgetős módszer 100 százalékosan biztosítja a fogságban született pandaikrek túlélését, míg 1990-ben, a módszer nélkül ez az arány még csak 30 százalék volt.

(Origo/BBC)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.