Hirdetés
Hirdetés

Mentális zavarokat okozott a macskakarmolás egy amerikai tinédzsernél

Mentális zavarokat okozott a macskakarmolás egy amerikai tinédzsernél Tech-Tudomány

Látszólag minden előzmény nélkül jelentkeztek pszichotikus zavarok egy amerikai tinédzsernél. Az eset azért is volt furcsa az orvosoknak, mert a fiatal családjában nem volt senki, aki súlyosabb mentális zavarokkal küzdött volna. Egy most megjelent esettanulmányban az orvosok azt írták, az akut mentális betegséget macskakaparás idézte elő.

A Journal of Central Nervous System Disease című szakfolyóirat cikke szerint a macska karmai által okozott nyílt seben keresztül olyan baktériumok jutottak be a páciens szervezetébe, amik a skizofrénia egy hirtelen megjelenő formáját váltották ki.

Betegsége előtt a 14 éves fiú minden tekintetben egészségesnek számított. Szociálisan aktív volt, rendszeresen sportolt, emellett a tanulmányi eredményei is jónak számítottak. Aztán 2015 októberében valami történt, a kamasz személyisége drasztikusan megváltozott, és számos olyan aggasztó tünetet kezdett mutatni, ami komoly mentális betegségre utalt; többek között azt hitte magáról, hogy ő az ördög gyermeke, és ha nem követ el öngyilkosságot, megöli a szüleit. Ezenkívül többfajta fóbia is megjelent nála, továbbá a macskáját is embergyilkos szörnyetegnek tartotta.

A fiú pszichiátriai gondozásba került, és komoly gyógyszeres kúrát kapott, ennek ellenére a panaszok nem csillapodtak, a pszichotikus epizódok 18 hónapon át folytatódtak.

Hirdetés
Hirdetés

A vizsgálatok során az egyik orvos arra figyelt fel, hogy a fiú combján és hónalja mentén több hosszúkás sérülés van; ekkor merült fel először, hogy megfertőződhetett valamilyen kórokozóval.

A vérvételt követően a fertőzés tényét igazolták, a szervezetet a Bartonella henselae nevű baktérium támadta meg. Ezt a kórokozót rendszerint macskák terjesztik, és karmolással vagy harapással kerülhet a testbe. A fiú családjának két macskája is van, mindkettő kóbor állat volt, mielőtt 2010-ben befogadták volna őket.

A diagnózis után a fiú még erősebb antibiotikumokat kapott, és így sikerült kipusztítani a baktériumokat a szervezetéből. A gyógyulás után a tünetek is szépen lassan megszűntek. Az eset rávilágít arra, hogy a skizofrénia kialakulásához kórokozók is hozzájárulhatnak, ez pedig új megvilágításba helyezheti a betegség további kutatását.

A macskákkal egyébként sem árt vigyázni, hiszen ismert tény, hogy a Toxoplasma gondii nevű parazitával is megfertőzhetik gazdáikat. Az élősködő komoly változásokat okozhat az ember személyiségében, amitől az vakmerőbb és kockázatvállalóbb lesz.

(Origo)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük