Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ma ünnepli 30. születésnapját a világháló

Ma ünnepli 30. születésnapját a világháló Tech-Tudomány

1989. március 12-én egy szoftvermérnök beadott egy tervet munkáltatójának: ebben leírta, hogyan kommunikálhatnának egymással a távoli számítógépek. A többi már történelem.

Az 1989-ben 33 éves Tim Berners-Lee a svájci CERN részecskefizikai kutatóintézet munkatársaként már egy ideje egy olyan megoldáson törte a fejét, ami segítene az egymástól messze dolgozó fizikusok munkájának összehangolásában. Ugyan léteztek már informatikai megoldások távoli hálózatokra és üzenetküldésre, de polgári célú globális hálózatról még szó sem volt. Így aztán Berners-Lee felvázolta egy olyan technológia alapjait, ahol a távoli számítógépek egy egységes protokollt használó hálózaton keresztül érhetnék el egymást és a felhasználók is egy általánosan elfogadott módszerrel léphetnének interakcióba a másik gépeken lévő adatokkal.

Amikor a szakember a tervezet első változatát leadta főnökének, az először ennyit fűzött hozzá: kissé bizonytalan, de érdekes. Szerencsére az utóbbi jellemzőt tartotta fontosabbnak, ezért megengedte, hogy Berners-Lee részletesebben is kidolgozza az ötletet. Ő pedig neki is állt, és megalkotta a HTML nyelv első változatát, a weboldalak megjelenítésére szolgáló HTTP protokollt, és a világ első böngészőjét WorldWideWeb.app néven – ez utóbbi egyszerre volt képes megnézni mások weboldalait és szerkeszteni is a sajátokat.

Hirdetés
Hirdetés

A köztudatba végül az első tervezet benyújtásának dátuma, tehát 1989. március 12-e került be a world wide web születésnapjaként, tehát kimondhatjuk: ma ünnepli születésnapját a www betűcsoport, amit ugyan már egyre kevesebbszer látunk kötelező jelleggel a weboldalak címében, de a lényeg mégis az, hogy ebből az ötletből nőtt végül ki az egész ma ismert internet.

Az első weboldalra várni kellett még 5 évet, ez szintén Tim Berners-Lee nevéhez fűződött és 1990 decemberében készült el, de teljesen nyilvános csak 1991 augusztusára lett. Ez az info.cern.ch címen volt elérhető, de egy másolatát most is meg lehet tekinteni, ahol egy world wide webről szóló információs anyag olvasható.

Ezután szép lassan kezdett terjedni a technológia, egyrészt a hardveres fejlesztéseknek kellett beindulnia, majd a távközlési infrastruktúrának kellett felfejlődnie. Ma már az internet jóval többet jelent a www-nél, a navigálható weboldalak azóta kiegészültek egy tonna egyéb technológiával, a mobilnettel, a Dolgok Internetével, az online játékokkal, a felhővel és egy csomó további olyan fogalommal, amit talán még maga Berners-Lee is sci-finek gondolt volna 1989-ben.

Ő maga egyébként továbbra is aktív, leginkább azzal kapcsolatban hallat magáról, hogy folyamatosan hangoztatja véleményét a mai internet aggasztó állapotáról. Szerinte túlzottan nagy hatalmat kaptak a megacégek – a Google, az Amazon vagy épp a Facebook szerinte veszélyt jelentenek a világháló szabadságára és a legjobb lenne több részre darabolni őket. Ugyanígy a net politikai veszélyeit is gyakran emlegeti, kiáll a cenzúra ellen és az internet teljes semlegességéért harcol.

(pcworld.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük