Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kevésbé hatékony az átlagos szövetmaszk a koronavírus ellen

Kevésbé hatékony az átlagos szövetmaszk a koronavírus ellen Tech-Tudomány

A szövetmaszkok sokkal kevésbé hatékonyak a koronavírus-fertőzés gátlásában, mint az orvosi maszkok, és ugyan jobbak, mint a semmi, azért orvosok ne viseljék őket – figyelmeztettek szakértők a CNN szerint szerdán.

Hirdetés
Hirdetés

Az ausztrál Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatása kimutatta, hogy az influenzaszerű megbetegedésekre (ami egy sor felső légúti betegséget jelent) a szövetmaszkok kevésbé hatékonyak, mint az orvosiak.

Ugyan a kutatás 2015-ben zajlott, és nem koronavírusra vizsgálták, az új típusú koronavírus terjedése nagyban megegyezik az influenzáéval. A kísérlet négy hétig zajlott, az egyik csoport orvosi maszkot, a másik kétrétegű pamutmaszkot viselt. A kutatók továbbá átnéztek 19 másik tanulmányt, ami a témát boncolgatta, és kiderítették, hogy tényleg fontos, milyen anyagból van a maszk.

A szövetmaszkok hatékonysága nagyon sok mindentől függ, többek között a szálsűrűségtől, a rétegek számától, az anyag milyenségétől és a vízállóságtól. A leghatékonyabb szövetmaszkok olyanok, amelyek többféle réteget kombinálnak egyszerre.

Fontos, hogy a szövetmaszkok a semminél azért többet védenek, és bizonyos mértékben akadályozzák a vírus terjedését, de azok, akik minden nap víruskörnyezetben dolgoznak, orvosi maszkot kell, hogy hordjanak, különben drámaian megemelkedik a fertőzésveszély.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük