Felhívás!

Jelentősen segítené a koronavírus fékezését az alapos kézmosás

Jelentősen segítené a koronavírus fékezését az alapos kézmosás Tech-Tudomány

Jelentősen csökkenne a fertőző betegségek terjedése, ha javulna a világ 10 fő repülőterén átutazó utasok kézmosásának gyakorisága – derítették ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

Minél nagyobb az emberek kézmosási szokásának javulása, annál nagyobb hatása van a betegség terjedésének lelassulására – mutatták ki a Risk Analysis folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Bár a tanulmányt, amely általában foglalkozik a fertőző betegségek, köztük az influenza terjedésével, december végén, közvetlenül a koronavírus járvány megjelenése előtt tették közzé, szerzői hangsúlyozzák, hogy eredményeik minden ilyen betegségre vonatkoznak és a mostani járvány tekintetében is fontosak.

Az emberek kézmosási gyakorlata igen rendszertelen. Korábbi kutatások, köztük az amerikai mikrobiológiai társaság kutatói által gyűjtött adatok alapján az MIT tudósai úgy becsülték, hogy a repülőtereken megforduló utasoknak csupán 20 százaléka mos kezet – szappannal, vízzel és legalább 15 másodpercig. A másik 80 százalék potecionálisan megfertőz mindent, amit megérint bármilyen bacilust hordozzon – mondta Christos Nicolaides professzor, a tanulmány egyik szerzője.

„A wc-t használó emberek 70 százaléka megmossa kezét, 30 százalék nem. Előbbieknek azonban csak 50 százaléka mos helyesen kezet, a többiek csak leöblítik” – idézte a korábbi tanulmány adatait a professzor.

Kombinálva ezeket az adatokat a repülőterek szennyezett felületein lévő fertőző anyagokkal való lehetséges érintkezés becsléseivel, a szakemberek kiszámolták hogy a repülőtereken megforduló utasok csupán 20 százalékának tiszta a keze.

A kézmosás javulása a világ össze repülőterén megháromszorozná ezt az arányt, azaz az utazók 60 százalékának lenne tiszta a keze. Ennek lenne a legnagyobb hatása, egy betegség terjedését 70 százalékkal lelassítaná – írták.

Nem lenne praktikus azonban ilyen magas fokú intézkedések meghozatala az összes repülőtéren. A fertőző betegség terjedésének jelentős csökkenése érhető el azzal is, ha a járvány felbukkanása eredeti helyére alapozva kiválasztanák a világ 10 legjelentősebb repülőterét.

Mintegy 37 százalékkal lassíthatná le a járvány terjedését a kézmosás fontosságára való üzenetekre összpontosítás ezeken a repülőtereken – olvasható a tanulmányban.

A kutatók becsléseikhez részletes epidemiológiai szimulációk elemzése alapján jutottak, amelyhez felhasználták a nemzetközi légiközlekedés adatait, köztük az utazások időtartamát, távolságát, az átszállásokat, a repülőtéri várakozási időt és az emberek egymás közötti és a körülöttük lévő tárgyaikkal való érintkezésről készült tanulmányok adatait. Azonosították a járvány terjedése szempontjából fontos 120 repülőteret.

Minden kicsiny javulás észrevehető eredményt hozott. Ha csak 10 százalékkal javulna a tiszta kezek aránya a világ valamennyi repülőterén, már az is 24 százalékkal lassíthatná egy járvány terjedését – mutatták ki az adatokból.

Bármilyen járvány esetében a felbukkanás helyéhez 10 legközelebbi repülőtér azonosítása erről a 210-as listáról és a kézmosás fontosságának a terjesztése ebben a 10 légi kikötőben mutatkozott a leghatásosabb útnak a járvány terjedésének korlátozásában – mutatták ki az MIT kutatói.

Eredményeik összhangban vannak az amerikai járványügyi és betegségellenőrző központ (CDC) valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.