Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Így töltse a laptopját, hogy a lehető legtovább bírja!

Így töltse a laptopját, hogy a lehető legtovább bírja! Tech-Tudomány

A hordozható számítógépek sosem játszottak olyan fontos szerepet, mint manapság, hiszen e masinák nélkül sokak számára elképzelhetetlen a munka, a kapcsolattartás, az ismerkedés, a videózás-filmezés, zenehallgatás, a játék vagy a tanulás. Épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan is bánunk-e fontos berendezésekkel, már csak azért sem, mert nem két filléres eszközökről van szó. Egy notebookot általában több évre vesz az ember, és joggal is várja el, hogy ki is szolgálja az idejét.

Hirdetés
Hirdetés

A használhatóság szempontjából az akkumulátor kulcstényező, hiszen ettől függ, hogy mennyi időt tölthetünk hálózati áramforrástól távol a gépünkkel. Annak jártunk utána, hogy mit is kell tennünk annak érdekében, hogy az energiacella a lehető legtovább bírja, hogy ne merüljön le pikk-pakk a masinánk, hogy kibírjon akár egy hosszabb utazást is.

Mindig a töltőn

Azt érdemes tudni, hogy minden notebook akkumulátor esetében van egy meghatározott teljes töltési ciklus szám, ami azt mutatja meg, hogy egy akksit hányszor lehet lemeríteni onnan feltölteni 100 százalékra. Amennyiben elérjük ezt a számot, az energiacella élettartama várhatóan véget ér. Azt is fontos megjegyezni, hogy 50 százalékos lemerítés nagyjából egy fél töltési ciklusnak felel meg, de azért nem teljesen lineáris ez a folyamat.

Ebből fakadóan akkor járunk a legjobban, ha a gépünk akkumulátora sosem merül, és sosem kell újratölteni. Értelemszerűen erre az a legjobb megoldás, ha folyamatosan csatlakozik a hálózati áramforráshoz a készülék. A modern gépek modern akkumulátorait nem lehet „túltölteni”, mint a régebbi rokonaikat, így nem okozhatunk ezzel kárt. Tudjuk, hogy az ember hajlamos erről megfeledkezni, pláne a mai világban, amikor sok akkumulátornak meg sem kottyan akár a tíz órás üzemidő sem, de tényleg érdemes figyelni arra, hogy amikor csak lehet, be legyen dugva a konnektorba!

Kisütésre nincs szükség

A régebbi hordozható számítógépeknél tényleg igaz volt, hogy az első használat előtt néhányszor „ki kellett sütni”, azaz nullára lemeríteni, majd újratölteni koppanásig az akkumulátort. Erre ma már nincs szükség! Nullára sose!

Sőt, arra érdemes nagyon-nagyon ügyelni, hogy sohase merüljön le teljesen az akkumulátorunk, mert az kifejezetten rosszat tesz neki. A szakemberek között egyébként olyan is akad, aki már attól is óv, hogy átlépjük a 20 százalékos határt, szóval akkor járunk a legjobban ha nem hagyjuk túlságosan lemerülni a laptopot.

Melegedés

Ha van valami, ami rosszat tesz az a forróság! Ha nagyon átmelegszik a gép, az akkumulátor élettartama radikálisan lerövidülhet (kettesével-hármasával pörögnek a ciklusok), vagy radikális esetben akár teljesen el is romolhat! Amennyiben cserélhető az akksi, akkor ilyenkor érdemes kivenni, és hagyni egy kicsit hűlni, amennyiben pedig nem mozdítható, akkor pedig jobb takarékra tenni a masinát, azaz egy kicsit kikapcsolni, pihentetni. A túlmelegedés egyébként sem jelez sok jót!

Ha nagyon extrém terhelésnek tesszük ki a készüléket, akkor persze ez előfordulhat, akkor is ha nincs komoly gond. Viszont ha hétköznapi, átlagos használat során kezd forrósodni, akkor bizony azt jelzi, hogy a hűtőrendszer nem működik megfelelően. Ilyenkor érdemes elvinni szervizbe, könnyen lehet, hogy egy alapos portalanítás, vagy egy egyszerű újrapasztázás megoldja a problémát. Ez nem kerül sok pénzbe, és annyit megér, hogy megmentsük a laptopunkat. Ez egyben persze azt is jelenti, hogy ne engedjük, hogy a notebook forrós környezetben legyen! Tehát tilos letenni radiátor, hősugárzó mellett, és nyáron sem szabad úgy az autóban, szobában vagy irodában hagyni, hogy rásüssön a nap. A hideggel a laptop akkumulátoroknak nincs különösebb baja, tehát semmi gond nem történik, ha fagypont alá csökken a hőmérséklet, de azért az extrém körülményeket jobb kerülni, szóval senki ne tegye be a fagyasztóba!

Frissítés

Sokan nem is gondolnák, pedig az operációs rendszer szoftverfrissítése jó hatással lehet az akkumulátor élettartamára, pedig ez a helyzet! A dolog persze logikus, hiszen az update sokszor együtt jár az optimalizálással, ennek következtében pedig ugyanolyan teljesítményhez a hardver kevesebb energiát használ fel. Kisebb energiafogyasztás pedig kevesebb töltési ciklust, azaz nagyobb akkumulátor élettartamot jelent.
A lényeg tehát még egyszer: Az itt olvasható néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen megnövelhetjük hordozható számítógépünk szavatossági idejét. Ezzel pedig végső soron rengeteg pénzt, és vásárlásra fordított időt, illetve energiát spórolhatunk meg!

(Origo)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük