Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hamarosan láthatjuk az első felvételt egy fekete lyukról?

Hamarosan láthatjuk az első felvételt egy fekete lyukról? Tech-Tudomány

Áttörő, a fekete lyukakat érintő felfedezésről fog beszámolni az European Southern Observatory (ESO) csapata április 10-én – számol be a CNET. A szakértők az Eseményhorizont Távcső (EHT) első úttörő eredményeit fogják ismertetni.

A teleszkópot azzal a céllal hozták létre, hogy alaposabban is megfigyeljék a fekete lyukakat, és elkészítsék az első felvételt egy ilyen objektumról, egészen pontosan egy fekete lyuk eseményhorizontjáról. Ez az a régió az objektumok körül, ahol a fekete lyuk felé áramló anyag felhalmozódik. Azt egyelőre nem tudni, hogy az EHT pontosan milyen áttörést is ért el.

Hirdetés
Hirdetés

Az Eseményhorizont Távcső fejlesztése 13 éve kezdődött. A teleszkóp valójában egy olyan rendszer, amely több földi teleszkópból áll. Az EHT-val eddig több fekete lyukat, így a Tejútrendszer magjában fekvő Sagittarius A*-t és a közeli Messier 87 galaxis közepén lévő objektumot is megpróbálták megörökíteni. A szakértők a rendszerrel az eseményhorizont által kibocsátott rádiójeleket rögzítik, majd ezeket próbálják meg képpé alakítani.

Legutóbb 2017 áprilisában gyűjtöttek adatokat, elképzelhető, hogy április 10-én ennek a kutatásnak az eredményeit fogják ismertetni. Az ESO közleménye alapján komoly bejelentésre számíthatunk, nem kizárható, hogy rövidesen meglátjuk az első felvételt egy fekete lyukról.

Az ESO sajtókonferenciája magyar idő szerint 3 órakor kezdődik majd, az eseményt az ESO honlapján, az Európai Kutatási Tanács honlapján és a közösségi médiában is közvetíteni fogják.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük