Felhívás!

Értesítést küld a Google, ha veszélyben lehet a fiókja

Értesítést küld a Google, ha veszélyben lehet a fiókja Tech-Tudomány

Július 7-től minden felhasználó értesítést kap a mobiljára, ha egy másik eszközről megpróbálnak belépni a Google-fiókjába.

Bármennyire is bonyolult jelszót talál ki valaki, a felhasználói fiókja sokkal nagyobb biztonságban lehet, ha a belépéshez kétfaktoros azonosítást állít be. Ilyenkor nemcsak a felhasználói név/e-mail-cím + jelszó megadása kötelező, de a telefonra SMS-ben érkező kódot is meg kell adni, hogy sikeres legyen a bejelentkezés.

Hátránya persze ennek is lehet. A hackerek képesek lehetnek átirányítani az SMS-t úgy, hogy a kódot ők is megkapják, és azt felhasználva észrevétlenül tudnak bejutni az illető fiókjába. A Google emiatt a szöveges üzenet helyett inkább a mobilra küldött értesítést részesíti előnyben a kétfaktoros azonosításhoz, és ezzel hamarosan minden felhasználó találkozhat majd.

A cég közlése szerint július 7-től mindenki, aki nem használ valamilyen biztonsági kulcsot, értesítést fog kapni a mobiljára, ha egy másik eszközön próbál meg belépni a Google-fiókjába. Erre az üzenetre reagálni kell majd ahhoz, hogy a bejelentkezés sikeres legyen.

Ennél is fontosabb, hogy a felhasználók így arról is azonnal értesülnek, ha egy idegen próbál meg bejutni a fiókjukba, és a jóváhagyás mellőzésével azonnal kizárhatják onnan az illetőt.

A Google által alapérelmezetté tett kétfaktoros azonosítás csak úgy fog működni, ha a felhasználó a mobilján is bejelentkezett a profiljába.

A cég szerint mindez nem azt jelenti, hogy a jövőben ne használhatná valaki az SMS-es megoldást, de ha ezt részesíti előnyben, azt be kell majd állítania magának.

A változás a vállalati ügyfeleket is érinti.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.