Hirdetés
Hirdetés

Az empatikus emberek még elfogultabbak politikailag

Az empatikus emberek még elfogultabbak politikailag Tech-Tudomány

Bár a nők politikai szerepvállalása mellett sokan szeretik felhozni, hogy a nők állítólag empatikusabbak és a harc helyett inkább a párbeszéd hívei, és egyébként is széles körű hiedelem, hogy (nemektől függetlenül) nagyobb empátiára lenne szükség a társadalmi béke érdekében, egy friss kutatás szerint az empátia éppen hogy növeli a politikai megosztottságot.

Hirdetés
Hirdetés

Elizabeth Simas, a University of Houston kutatójának vezetésével egy ezerfős mintán vizsgálták az „empatikus beállítottság” és a politikai polarizáltság közötti összefüggést, és az eredmény szerint pozitív a kapcsolat: minél empatikusabb valaki (vagy legalábbis annak tartja magát), annál nagyobb valószínűséggel van éles politikai véleménye. Ebből következően az empatikus emberek hajlamosak határozottabban pártot választani, az átlagosnál erősebben elköteleződni a pártjuk mellett, és miközben arról pozitívabban vélekednek, az átlagosnál jobban utálják az ellenfelet is.

Ami igazán érdekes, hogy a kutatás adatai szerint az empátia korrelál a politikai elfogultsággal is. A kiegészítő vizsgálatban a résztvevő egyetemi hallgatóknak egy olyan (fiktív) hírt kellett értékelniük, mely egy egyetemi tüntetés megzavarásáról, erőszakos fellépésről és rendőrségi beavatkozásról szólt, és véleményt nyilvánítaniuk, hogy melyik félnek volt szerintük igaza. Míg az alacsonyabb empátiaszinttel rendelkező válaszolók attól függetlenül értékelték az eseményeket, hogy az demokrata vagy republikánus szervezésű volt-e az újsághír szerint, az „empatikusabbak” saját pártszimpátiáiknak megfelelően voltak elfogultak: lelkesen cenzúrázták volna a demonstráció felszólalóját, ha annak nézeteivel nem értettek egyet, és természetesen ennek az ellenkezőjét tették volna, ha egy pártállásponton voltak.

(index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük