Felhívás!

A véráramba is beszivárognak a napvédő krémek

A véráramba is beszivárognak a napvédő krémek Tech-Tudomány

A véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív kémiai anyagai. Az amerikai szövetségi gyógyszer- és élelmiszerhatóság (FDA) közlése szerint további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy ezek a termékek biztonságosak-e.

A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány megismételte az FDA tudósai által májusban végzett kutatás eredményeit. Ez megkérdőjelezte a napkrémek biztonságát – fejtette ki Adam Friedman, a George Washington Egyetem dermatológiai intézetének vezetője, aki nem vett részt a kutatásban.

“Teljesen félreértelmezték az eredményt. Csak mert bekerül a véráramba, az még nem jelenti azt, hogy nem biztonságos. De azt sem jelenti, hogy az. A választ még nem tudjuk” – mondta Friedman.

Az FDA szerint kötelezni fogják a napkrémek gyártóit, hogy adjanak több információt arról, milyen aktív összetevői vannak a termékeiknek. A vizsgálat szerzői hangsúlyozták: eredményeikkel nem azt akarják sugallni, hogy az emberek hagyjanak fel a napkrémek használatával.

A kutatás során azt elemezték, hogy egy átlagos napkrém összetevőinek aránya meghaladja-e a vérben a milliliterenkénti 0,5 nanogrammot. Az FDA javaslata szerint azoknak a termékeknek kellene vizsgálni a biztonságosságát, melyek átlépik ezt a határt.

“Kutatásunk eredménye azt bizonyítja, hogy a napkrémek bizonyos aktív összetevői felszívódhatnak” – mondta Janet Woodcock, az FDA gyógyszer-értékelési és kutatási központjának igazgatója. A tanulmány nyomatékosítja, hogy a gyártóknak azt is vizsgálniuk kell, hogy a termék a véráramba jutva is biztonságos-e. Az FDA azt korábban már igazolta, hogy biztonságosak azok a napkrémek, melyek ásványokkal – például cink-oxiddal és titánium-dioxiddal – blokkolják a napsugarakat, de ezek gyakran hagynak maradék anyagot a bőrön.

Az új kutatás hat kémiai összetevőt tesztelt négy kereskedelmi forgalomban lévő készítményben 48 ember részvételével. A hat összetevő közül hármat – az avobenzont, az oxibenzont és az oktokrilént – a májusi kutatás is vizsgálta, ehhez adtak másik hármat, a homoszalátot, az oktiszalátot és az oktinoxátot – vizsgálata.

A résztvevők testük 75 százalékát bekenték a naptejjel az első napon egyszer, majd a következő három napon naponta négyszer. Mind a hat összetevő meghaladta az FDA által biztonságosnak ítélt limitet már az első felvitelkor és a vérben lévő koncentráció idővel tovább növekedett.

„Ebből megtudtuk, hogy mennyi kerül bele a vérbe. A következő kérdés, hogy ez számít-e” – mondta Freidman.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.