Felhívás!

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották Bíró A. Zoltánt

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották Bíró A. Zoltánt Tech-Tudomány

Száztíz, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait május 3-án, kedden. Mostantól a külső tagok sorát gyarapítja dr. Bíró A. Zoltán, egyetemi professzor, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egykori dékánja is.

Bíró A. Zoltán 1955-ben született Székelyudvarhelyen. PhD-fokozatát 2004-ben szerezte. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE; Kolozsvár, Románia) professzora és a KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja (Csíkszereda, Románia) vezetője. Szakterülete a kulturális antropológia, a szociológia és a vidékkutatás.

Az erdélyi magyar tudományosság kiemelkedő alakja. Kutatásainak fő tárgya a székelyföldi társadalom átalakulása, az interetnikus viszonyok, az oktatási és nyelvi autonómia, a munkaerő-vándorlás, a vidékfejlesztési projektek tudományos megalapozása. Jelentős szerepet játszott a magyar nyelvű oktatási és tudományos intézmények kiépítésében. Iskolateremtő a Kommunikációs Antropológiai Munkacsoport (KAM), a Sapientia EMTE létrehozásában és a fiatal kutatók nevelésében. A Debreceni Egyetem doktori iskolájában az erdélyi PhD-hallgatók mentora. Nagyszámú tudományos közleményére a tematikus és módszertani gazdagság jellemző. Az MTA Külföldi Magyar Tudományosság Elnöki Bizottság tagja, 2006-ban Arany János-díjban részesült.

A Magyar Tudományos Akadémia új tagjainak teljes listája ITT érhető el

(mta.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.