Hirdetés
Hirdetés

600 km/óra végsebességű vonatot fejlesztettek ki Kínában

600 km/óra végsebességű vonatot fejlesztettek ki Kínában Tech-Tudomány

Elkészült a kínaiak új, lebegő mágnesvasút prototípusa, amelynek gyártása 2021-ben kezdődhet – írta a CNN. A csúcsvonat maximális sebessége 600 km/h.

Hirdetés
Hirdetés

A csúcstechnológiát képviselő vonatok gyártását a világ legnagyobb vasúti cége a kínai China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) végzi. A technológia kidolgozása mellett a cég kutatói könnyű és nagy szilárdságú vasúti kocsikat fejlesztettek ki az elmúlt években.

Az úgynevezett maglev vasúti rendszernél a járművek pályán tartását és hajtását a hagyományos kerekek helyett mágneses mező végzi, ezáltal csökken a súrlódás, amely magasabb sebességet tesz lehetővé – írta a CNN.

Jelenleg a sebességi csúcsot a japánok tartják 600 km/h-val, de néhány éven belül ezt a kínaiak túlszárnyalhatják.

A Peking–Sanghaj közötti 1400 kilométeres távon jelenleg az engedélyezett sebesség 380 km/h. A szupervonattal az út négy óra helyett már 2,5 órára csökkenthető, és ez már valós alternatívája lehet a légi közlekedésnek.

A repülőút Kína két metropolisza között, a repülőtérhez való kijutást is beleszámítva, 4,5 óra.

Kína mára a világ legkiterjedtebb nagysebességű vasúthálózatával rendelkező államává vált . A teljes pályahossz meghaladja a 124 ezer kilométert, ebből több mint 26 ezer kilométer nagysebességű vasútvonal. Szakértők szerint a kínai szupervonatok pályahossza 2025-re eléri a 38 ezer kilométert.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások