Hirdetés
Hirdetés

500 év után először esett az eső az Atacama sivatag legszárazabb pontján

500 év után először esett az eső az Atacama sivatag legszárazabb pontján Tech-Tudomány

Azt hihetnénk, fellélegzik a természet, ha végre esőt hozó felhők érkeznek a sivatag fölé. Sok esetben ez így is van, azonban bizonyos mikroorganizmusok számára az eső egyenlő a halállal.

Bolygónk egyik legszárazabb és legidősebb – legalább 3 millió éve ilyen száraz – sivataga a Chile és Peru területén található Atacama sivatag. Legszárazabb magjában szinte ismeretlen az eső, van olyan rész, ahol 500 évig nem hullott le egyetlen csepp víz sem. A sivatag talaja ezért a Marséhoz hasonlít, gyakran teszteli itt a NASA a Mars-szondák műszereit.

Persze még a legszárazabb sivatagi részeken is van élet, mikrobiális élőlények lakják a legszárazabb részeket. Annyira hozzáidomultak a szárazsághoz, hogy nem tolerálták az elmúlt három év váratlan esőzéseit, a víz okozta úgynevezett ozmotikus sokk halálos volt számukra – állapították meg chilei kutatók.

Hirdetés
Hirdetés

Az esőzések oka egyébként a globális felmelegedés hatására megváltozott éghajlat a Csendes-óceán felett. A kutatók 85 százalékos kihalási arányt jegyeztek fel, elpusztult minden eukarióta és archaea, csupán maroknyi baktérium maradt meg az esőzések hatására kialakult lagúnákban.

A mostani megfigyelések hozzásegíthetik a kutatókat ahhoz, hogy a Mars viszonylatában tanulmányozzák az ozmotikus sokk hatását, különösen mivel könnyen elképzelhető, hogy a vörös bolygó extrém szárazságában is élnek ilyesfajta, cseppet sem víztűrő mikroorganizmusok.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük