Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2023-ra 49 milliárd eszköz csatlakozhat az internethez

2023-ra 49 milliárd eszköz csatlakozhat az internethez Tech-Tudomány

A század húszas éveibe lépve sem lassul a technológiai fejlődés üteme, a világ egyik vezető technológiai vállalata, a Cisco előrejelzése szerint 2023-ra 49 milliárd eszköz csatlakozik majd a világhálóhoz és számos új technológia megjelenésére, illetve elterjedésére is lehet számítani a következő évtizedben: például a virtuális és a kiterjesztett valóságtól kezdve a mesterséges intelligencián (AI), az 5G technológián át az autonóm járművek fejlődéséig.

Hirdetés
Hirdetés

Dalos Ottó, a cég ügyvezető igazgatója szerint bár egyetlen cég sem tudja tökéletesen megjósolni a jövőt, az nagyon valószínű, hogy a korábbi években jelzett trendek, mint például a mobilkommunikáció fejlődése, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás vagy a multicloud továbbra is meghatározóak lesznek. Mivel az alkalmazások következő generációi messze meghaladják majd a jelenlegi infrastruktúra lehetőségeit, az internetes hálózatot gyorsabbá, gazdaságosabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá kell tenni.

A fogyasztó azonnal büntet

Napjainkra a digitális szolgáltatások használata magától értetődővé, egyfajta automatizmussá vált az emberek többsége számára, akik az egyszerűséget, a felhasználói élményt keresik, és a vásárlók ezek alapján döntenek arról, hogy felvegyék-e egy vállalattal a kapcsolatot. Az úgynevezett digitális reflex meghatározó lett, amit az is mutat, hogy míg a fogyasztók korábban tudatos mérlegelést követően döntöttek arról, hogy egy feladat vagy tevékenység elvégzéséhez digitális szolgáltatást vesznek-e igénybe, addig mára a válaszadók döntő többsége, 71 százaléka úgy véli, hogy a digitális szolgáltatások igénybevétele szinte ösztönössé vált a mindennapi életben.

Az AppDynamics legfrissebb kutatása szerint az emberek gyorsan elfordulnak azoktól a márkáktól, amelyek alkalmazásaival nincs jó tapasztalatuk. Ha a digitális szolgáltatás nem működik megfelelően, a fogyasztók fele szinte azonnal a versenytársak felé fordul, és akár aktívan is megpróbál másokat lebeszélni egy szolgáltatás vagy márka használatáról (63 százalék) anélkül, hogy esélyt adnának a vállalkozásnak a korrekcióra.

 

A vállalkozásoknak így a következő években kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a fogyasztók nem tolerálják, sőt büntetik a bonyolult, lassú és átlagos digitális élményt. Ezért az alkalmazásokhoz kapcsolódó valós idejű adatelemzés, a szűk keresztmetszetek megtalálása és az azonnali beavatkozás kritikus fontosságú tényezők lesznek.

Csökken a kiberbiztonság

Az előrejelzés szerint a kiberbűnözés is egyre gyakoribb lesz, s olyan tempóban növekszik, hogy az általa okozott kár háromszorosan is meghaladhatja a természeti katasztrófák okozta károkat. Így a biztonság iránti igény is egyre nagyobb lesz, miközben a reaktív biztonság – amely csak akkor foglalkozik a problémákkal, amikor azok már hatással vannak a rendszerekre – már egyre kevésbé lesz elegendő a kritikus helyzetek kezelésére. Ezért a szervezetek senkiben és semmiben sem bíznak a hálózatukon belül és azon kívül. Az incidensek megelőzése érdekében pedig csak a jogosult, megbízható felhasználók, eszközök és munkafolyamatok kapnak hozzáférést a rendszerekhez – a felhasználói élmény csökkenése nélkül.

A biztonság másik trendje a fenyegetésvadászat lesz: míg a hagyományos biztonsági modellek általában akkor reagálnak a riasztásokra, miután felismerték a potenciálisan káros tevékenységeket, a Threat Hunting a még ismeretlen fenyegetéseket figyeli, elemzi annak érdekében, hogy az új rosszindulatú programokat és a sebezhetőségeket még időben felfedezzék.

A Cisco szerint a következő években a tehetséggondozás és a jól képzett szakemberek hiánya továbbra is az első számú kihívás lesz az informatikai vezetők számára. A Cisco egyik felmérésében, amelyben világszerte 600 informatikai és üzleti döntéshozót kérdezett meg, a válaszadók 93 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szakemberhiány jelentősen lassítja vállalatuk digitális átalakulását. A legkeresettebb szakterületek köre is jelentős változáson megy keresztül. Nem meglepő, hogy az olyan szaktudás iránt, mint az adattudomány és az AI, továbbra is nő az igény, áll az előrejelzésben.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük