Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2020 volt a legmelegebb év Európában

2020 volt a legmelegebb év Európában Tech-Tudomány

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb év Európában, a globális adatok szerint pedig 2016 és 2020 tartja a rekordot – közölte pénteken az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S), amely saját adatokat gyűjt, valamint földi állomások, meteorológiai ballonok, repülőgépek és műholdak méréseit is használja.

Hirdetés
Hirdetés

A Föld átlaghőmérséklete 1,25 Celsius-fokkal haladta meg 2020-ban az iparosodás előtti szintet, csakúgy, mint 2016-ban. Az elmúlt hat év a legmelegebb időszak volt a feljegyzések kezdete óta.

A tavalyi évvel az intézet értékelése szerint az eddigi legmelegebb feljegyzett évtized ért véget.

Európában az elmúlt nyár átlagosan 1,6 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1981 és 2010 közötti 30 éves referenciaidőszakban, és 0,4 Celsius-fokkal volt melegebb az eddigi európai rekordévnél, 2019-nél. Európa felszíni hőmérséklete átlagosan 2,2 Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti időszak hőmérsékletéhez képest.

Az elmúlt évben mérték a megbízható módszerekkel valaha rögzített legmelegebb hőmérsékletet is, amikor az augusztusi kaliforniai hőség nyomán a Mojave-sivatagban található Death Valley-ben 54,4 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet.

A felmelegedés mértéke egyébként nem egyenletes: az Északi-sarkvidék és Szibéria északi része jóval gyorsabban melegedett, mint a bolygó egésze, ezen régiók egyes területein csaknem 7 Celsius-fokkal volt melegebb a viszonyításul használt 30 éves átlaghoz képest.

Carlo Buontempo, a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat igazgatója szerint a 2020-as eredmények újabb figyelmeztető jelei annak, hogy az üvegházhatású gázok, különösen a szén-dioxid légköri koncentrációját csökkentő intézkedések meghozatala sürgető.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük