Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2018 volt a negyedik legmelegebb év a rendszeres mérések kezdete óta

2018 volt a negyedik legmelegebb év a rendszeres mérések kezdete óta Tech-Tudomány

A felszíni levegő átlagos hőmérséklete 14,7 Celsius-fok volt 2018-ban, 0,2 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint 2016-ban, a rendszeres mérések kezdete óta regisztrált legmelegebb évben – közölte hétfőn az Európai Unió Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálata (Copernicus Climate Change Service, C3S).

A 2016-os év az El Nino-jelenség miatt volt melegebb, az ugyanis növelte a Csendes-óceán felszínének hőmérsékletét. „2018-ban ismét nagyon meleg évünk volt, a negyedik legmelegebb a regisztrált mérések óta” – mondta Jean-Noel Thépaut, a C3S vezetője.

A drámai klímajelenségek, mint a meleg és száraz nyarak Európa nagy részén vagy az északi-sarkvidéki régió emelkedő hőmérsékletei, riasztó jelek mindannyiunk számára – tette hozzá. 2018-nál csak a 2017-es és a 2015-ös volt még melegebb a 19. század óta.

Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt hónapban Lengyelországban mintegy 200 ország hozta létre azt a szabálykönyvet, melynek követésével megvalósíthatóvá válhat a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célkitűzése, a globális felmelegedés mérséklése.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások