Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

14 hónapja folyamatosan koronavírussal fertőzött egy 56 éves török férfi

14 hónapja folyamatosan koronavírussal fertőzött egy 56 éves török férfi Tech-Tudomány

14 hónapja folyamatosan pozitív koronavírus-tesztet produkál egy török férfi. Muzaffer Kayasan, aki így a leghosszabb ideje Covid-páciens ként számon tartott beteg Törökországban – írja az Independent nyomán a Telex.

Hirdetés
Hirdetés

Az 56 éves isztambuli férfi a járvány első hullámának idején került a reflektorfénybe, amikor az első megbetegedése után újból megfertőződött, és amely folyamat azóta is tart. A férfi először kilenc hónapot töltött kórházban, majd ötöt az otthonában, ahonnan 2020 novembere óta nem mozdult ki. Azóta hetvennyolszor tesztelték, mindig pozitív eredménnyel.

Orvosai szerint a visszatérő vírusfertőzésnek a férfi gyenge immunrendszere és leukémiája lehet az oka, amely miatt Muzaffer szerint akár egy macskától is megfertőződhet. Emiatt csak ablakon keresztül tartja a kapcsolatot a családjával, többek közt leányunokájával, akivel csak messziről beszélget a kertben.

„Ha meggyógyulok, majd játszom veled” – szokta mondani a férfi, aki a bezártság és a folyamatos pozitív tesztek ellenére jól van és derűsen látja a világot.

Ahogyan fogalmazott: „Biztosan a női verzióját kaptam el a Covidnak, azért van ennyire megőrülve értem” – mondta Muzaffer akinek természetét a fia, Gokhan is megerősítette:„Apa mindig is pozitív személy volt, de nem így”. Az éltető jókedve ellenére azonban mind Muzaffer, mind pedig családja bizonytalanságban él, mivel a férfi a vérében lévő vírussejtek miatt még a vakcinát sem tudta felvenni. Azt ugyanis Törökországban csak az veheti fel, akinél egy bizonyos idő már eltelt a gyógyulás után és nem található fertőzés a vérében.

A WHO már tavaly év végén jelezte az újrafertőződések kialakulásának veszélyét, amely az omikron variáns fokozódó terjedése miatt az oltottaknál, vagy a fertőzésen egyszer már átesett egyéneknél is jelentős kockázat. Jeffrey Townsend, a Yale Közegészségügyi Iskolájának biostatisztikusának mérései szerint a fertőzés után kialakult védettség miatt, a harmadik hónaptól fertőződhet meg újra valaki, ezért is érdekes Muzaffer kálváriája.

Muzaffer esetére továbbra sem született megfejtés, azaz máig nem világos, hogy mi okozza a sokadszorra történő újrafertőződést. A jelenség azonban igen ritka, így orvosa, aki egyben az Isztambuli Egyetem professzora is, folyamatosan vizsgálja a pácienst. Ő azt próbálja kideríteni, hogy a betege vérében lévő vírussejtek mutálódnak-e még, vagy sem.

Az eset megejtéséhez mindenesetre közelebb kíván jutni két, a közelmúltban publikált tanulmány, amelyek a Reuters szerint a víruson átesett emberek újrafertőződését vizsgálták. Az egyik tavaly végén, a New England Journal of Medicine-ben megjelent írás szerint, a Covid-fertőzés után a legyengült immunrendszer hajlamos az újrafertőződésre, míg a Leukemia & Lymphoma Society című lap szerint az olyan eseteknél, mint amilyen Muzafferé, a leukémia is szerepet játszhat. Az utóbbi tanulmány szerzőinek kísérletében ugyanis négy leukémiás ember közül egynek a vérében nem alakult ki ellenanyag, még két vakcinát beadását követően sem.

(Telex.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások