Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Úszónap a nyárra

Úszónap a nyárra Sport

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyáinak egy csoportja törvénytervezetet iktatott azzal a céllal, hogy Romániában ezután minden július 19-én ünnepeljék az úszás nemzeti napját.

Hirdetés
Hirdetés

A javaslat az úszás és a vízi sportok világnapjából (World Aquatics Day) ihletődött, és egybeesik a Nemzetközi Úszó-szövetség (FINA) megalakulásának évfordulójával is (1908. július 19.). A törvénytervezet értelmében július 19-én a romániai településeken, ahol erre lehetőség van, vízisport-rendezvényeket szerveznének. A központi fő szervező a Román Úszó és Öttusa Szövetség (FNPM) lenne. A kezdeményezők az indoklásukban egyebek között rámutatnak, az Európai Bizottság Statisztikai Hivatalának (Eurostat) a nyilvántartásai szerint az Európai Unió 27 tagállama között Románia a harmadik helyen áll az egymillió lakosra jutó vízbefulladásos esetek tekintetében. Ugyanakkor Románia a második helyen áll a túlsúlyos és elhízott kiskorúak számarányában.

A törvénytervezetet kommentáló jurnalul.ro hírportál gunyorosan megjegyzi, hogy az úszáson kívül még van több mint két tucatnyi olimpiai sportág, amelynek nemzeti ünnepet lehetne kijelölni, az egyenjogúság szellemében érintettek is előállhatnak ilyen igényekkel. Komolyabbra fordítva a szót, a lap rámutat, az utóbbi három évtized alatt Romániában egyetlenegy új úszólétesítmény épült nemzetközi szabványok figyelembe vételével, a helyszín a Bukarest peremén fekvő Otopeni. De ez a sportbázis is 15 éven át épült, idén sikerült befejezni, noha eredetileg 2011 volt az átadás, avatás, üzembe helyezés  határideje.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük