Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új reménység a színen

Új reménység a színen Sport

Egy hónappal ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy a sepsiszentgyörgyi Electrica ígéretes növendéke, a 11 esztendős Farkas Yvett Marosludas csapatával országos bajnoki címet szerzett az ifjúsági 3-as asztaliteniszezők csapatversenyében. A kis bajnok előtt még hosszú út áll, amennyiben szeretne maradandót alkotni a sportágban, csakis kemény munkával és önfegyelemmel lehet messzire jutni – figyelmeztetnek edzői.

A 2006. január 5-én született Farkas Yvett öt évvel ezelőtt kezdett el pingpongozni, miután Simon Teodor edző felfigyelt a képességeire. A tehetséges pingpongozó a Református Kollégium negyedik osztályos tanulója, és naponta jár edzésekre a Topspin-asztaliteniszterembe, ám mint mondja, ez nem megterhelő számára, könnyen összeegyeztethető a tanulással. Kedvenc tantárgya egyértelműen a torna, az asztaliteniszben pedig azt szereti a legjobban, hogy „gyorsan lehet ütni”. A februári, besztercei országos döntőre úgy emlékszik vissza, hogy nehéz verseny volt, mivel nem ment jól neki a pörgetés, és csak „nyesegetni” tudott. Ezzel szemben társaival úgy lettek aranyérmesek, hogy a döntő szettet épp ő nyerte meg.

Édesapja, Farkas István elárulta, legalább három kilót fogyott a az izgalomtól. „Rajta múlt, hogy arany- vagy bronzérmesek lesznek, ő volt az utolsó játékos. A zsúfolt teremben mindenki az ellenfélnek szurkolt, Yvett viszont nagyon jól viselte a terhelést, átlépett a nehézségeken és 3-1-re győzött – mesélte és megköszönte a szentgyörgyi és marosludasi edzőknek a felkészítést. Yvett kilenc meccset játszott Marosludasnak, ebből hatot megnyert és mindössze hármat veszített el. Társai Téglás Andrea és Moldován Szidónia voltak.

– Nagyon tehetséges, ami elengedhetetlen a sportágban, igaz, hogy kicsit ösztönözni kell a mindennapos edzések mellett, de fokozatosan megtanulja, hogy kemény munka nélkül nem lehet eredményeket elérni. Lehet, hogy soknak tűnik a napi kétórányi edzés, viszont más csapatok ennek a dupláját is véghezviszik, másképp nem lehet felvenni a versenyt velük – fogalmaz egyik edzője, Kocsis Balázs.

Kocsis szerint alapos megfontolás után, a játékosok érdekeit nézve döntöttek úgy, hogy három játékosukat – Yvett mellett Simon Teodorát és Márton Ádámot – kölcsönadják más kluboknak, azért, hogy értéküknek megfelelően szerepelhessenek a versenyeken. „Itthon nem tudtunk volna olyan ütőképes csapatot összerakni, amellyel érmekért harcolhattak volna. Esetleg a 9–12. helyért szállhattunk volna versenybe, ami például Yvett esetében azt jelentette volna, hogy több mérkőzést játszik, gyengébb ellenfelekkel, így viszont kevesebbet játszott ugyan, de erősebb ellenfelekkel. Idén így alakult, viszont dolgozunk rajta, hogy a közeljövőben éremesélyes csapatunk legyen, mind a lányoknál, mind a fiúknál” – ígérte az edző.

A klubalapító Simon Teodor már oviskorában kiszúrta Yvett rátermettségét, ám szülei csak a második szelekció után kezdték edzésekre járatni, amikor már egyértelmű volt, hogy nem a véletlen, hanem a készségei alapján esett rá a választás.

– Ígéretes játékos, viszont még korai messzemenő következtetéseket levonni. Majd a felnőtt mezőnyben derül ki az igazi értéke. Ezek az eredmények apró elégtételek, de nem szabad elbízni magunkat, komoly munka vár ránk, ha valamit el akarunk érni, hosszú távon kell gondolkodni. A sportolók különleges emberek, akik a nagy odaadásról és elhivatottságról ismerszenek meg, akkor is, ha még gyerekek. Nincs más választásuk, ha ki akarnak tűnni a mezőnyből – véli Simon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük