Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új lovasok a kilencedik Székely Vágtán

Új lovasok a kilencedik Székely Vágtán Sport

Amikor már megtanulták-forma a gyakran visszatérő versenyzők és lovak nevét a Székely Vágtára rendszeresen járó nézők, idéntől kezdhetik elölről ezt a folyamatot. Erdély legnagyobb galoppversenyére ugyanis nem kevesebb mint tizenegy teljesen új zsoké nevezett be, ami azt jelenti, hogy a mezőny kétharmadát olyan lovasok teszik ki, akik soha nem versenyeztek a Maksa melletti Óriáspince-tetőn. Összesen 28 versenyző indul a különböző futamokban.
Hirdetés
Hirdetés

Az indulók még nem véglegesített névsorában azért „régi emberek” is felbukkannak, köztük a kétszeres vágtagyőztes (2014, 2016), lemhényi Zsigmond János, aki az eddigi legjobb „székely helyezést”, a negyedik pozíciót szerezte meg a Nemzeti Vágtán. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy nem Timpex Amatával indul, így először rendeznek Székely Vágtát, amelyen nem vesz részt a dicsőségben megöregedett, ma már 15 éves sportló.

Farkaslaka színeiben, Fiber nyergében újrázna a tavalyi bajnok, Tamás Csaba, aki nem jutott tovább a Hősök terén az előfutamokból; idén szeretne javítani. Az indulók között szerepel a „veteránnak” számító, korábbi Góbé-futam-győztes előpataki Bartha Ferenc, aki marad Pasadena nevű sportkancájánál. További veteránok is érkeznek, új lovakkal: a gyergyószentmiklósi László Pál egy fiatal sportló, a többszörös vágta-dobogós, tavalyi Góbé-futam-győztes, a kovásznai Fazakas János-Alpár pedig egy tízéves versenyló nyergében száll versenybe. Új paripával érkezik a kézdivásárhelyi Ugron Attila is, aki szintén fennebb lépne a dobogó harmadik fokánál, mert azon már állt két alkalommal.

Lesznek olyan lovak, amelyek ismerik a pályát, de új versenyzővel a hátukon igyekeznek learatni a babérokat, hiszen az idén a Kilyént képviselő Maja és a Sepsiszentgyörgy színeiben induló Bizant 8C nem először galoppoznak az Óriáspince-tetőn. Teljesen új, eddig sem a vágtán, sem a Góbé-futamban részt nem vevő versenyzőt indít három Hargita és egy Maros megyei település, de új emberekbe veti reményét Sepsiszentgyörgy, Kilyén, Szotyor, Maksa, Kézdialmás és Ürmös is.
A Góbé-futam mezőnyében csak két olyan versenyző-ló párost találni, akik soha nem indultak az Órisápince-tetőn. De ott vannak olyan tapasztalt zsokék, mint László Pál, aki a góbék dobogójának össze fokát „bejárta”, a kézdivásárhelyi Dudás Zoltán, aki tavaly harmadik lett a most is induló Csillag nyergében, és indul a Sötétség nevű paripa is (ezúttal a kilyéni Kerekes Jánossal a hátán), amely ugyancsak „ismeri az utat” a harmadik hely fele.

A szabályok változatlanok: a vágtára szigorú előírások érvénysek, míg a Góbé-futamon bármilyen ló részt vehet, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Az indulók névsorával, valamint a kísérőrendezvények programjával visszatérünk. A Székely Vágtára június 28-a és 30-a között kerül sor az Óriáspince-tetőn. Az első három helyezett és a szervező település részvételi jogot nyer a Nemzeti Vágtára, amely október 19-én és 20-án zajlik a budapesti Hősök terén. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük