Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új kapu az ifjúsági focistáknak

Új kapu az ifjúsági focistáknak Sport

A Sepsi OSK klubot is érintő, érdeklő döntést hozott a Román Labdarúgó-szövetség (FRF). A 2022–2023-as idénytől esedékes utánpótlás bajnokságot alaposan átszervezik.

Hirdetés
Hirdetés

A szakszövetség tervezetének a lényege az, hogy a jelenlegi U19-es Elit Liga helyett bevezetik az Ifjúsági Ligát (Liga de Tineret). A változás nem csak az elnevezést érinti. Az Ifjúsági Ligában (IL) 24 csapat vesz részt, két 12 tagú csoportban. A 24 csapatot az országban működő fociakadémiák utóbbi évi rangsora alapján választják ki. E szerint már bizonyos, hogy szerepelhet az új ligában a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda is. Az alapszakasz 11 fordulós lesz, mindenki mindenkivel játszik, de csak egyszer-egyszer. Az otthoni és idegenbeli mérkőzéseket sorsolás dönti el. Az alapszakasz végén a 6–6 első helyezett a két felsőházi rájátszásban folytatja, ott 10 forduló lesz, mindenki mindenkivel kétszer játszik. A két csoport első 2–2 helyezettje elődöntőbe jut.

Az átszervezést a szakszövetség a korábbi évek kedvezőtlen tapasztalataival indokolja. Nagy volt a zűrzavar az U19-es Elit Liga körül, mert sok játékos az akadémiához sorolható felnőtt csapatban is helyet kapott, némelyek éppen alapjátékosként, és gyakran hiányoztak az U19-es mérkőzéscsapatból. A zűrzavar az U19-es válogatottat is érintette (noha idén, remek eredményt elérve, kijutott a 8 csapatos Európa-bajnokságra). Az is fokozta a gondokat, hogy az U19-es bajnokságot megnyerő csapatnak kellett képviselnie az országot az „ifi BL-ként” is emlegetett Youth League sorozatban, az UEFA Ifjúsági Ligában, ám addigra több játékos is „kinőtt” az U19-ből.

A tervezet alapján az induló Ifjúsági Liga résztvevői U18-as játékosokra épülnek, és minden csapatban szerepelhet három-három U21-es korosztályú játékos. Az Ifjúsági Liga győztese fogja képviselni Romániát az UEFA Ifjúsági Ligában. Az Ifjúsági Liga az U19-es Elit Liga helyébe lép, egyelőre nincs szó az U17-es Elit Liga törléséről.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük