Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új formátumú Román-kupa

Új formátumú Román-kupa Sport

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) kisorsolta a 2022–2023-as Román-kupa regionális szakaszának mérkőzéseit. Rendhagyó sorsolás volt, ahogyan a kiírás következő idénye is teljesen újszerű. Kovászna megyének ebben a szakaszban nem lesz képviselője.

Hirdetés
Hirdetés

A Román-kupa lebonyolítási rendszerének megújulását, átszervezését egy nemzetközileg ismert és elismert holland társaság (Hypercube) irányította. A kupakiírás első szakaszában a régiókon belül zajlanak a küzdelmek. A nem túlságosan egyszerű és nehezen átlátható sorsolási rendszer lényege az, hogy csoportokban kezdődik a régió-szakasz, s a negyeddöntőig szintén lesznek majd csoportmérkőzések. A regionális szakaszban a 41 megye és Bukarest főváros egy-egy csapata játszik. Hét régió van, egyenként 6-6 csapattal. A régiókon belül 2-2 csoport van, 3-3 résztvevővel. A sorsolás a behelyettesítés módszerével társul, hiszen most csak a megyeneveket húzták ki az urnákból.

A sorsolás alapján a 3-as számú Közép-régió 2-es csoportjában július 6-án a Hargita megyei szakasz győztese a Kovászna megyét képviselő csapatot fogadná, július 9-én Fehér – Hargita, 13-án pedig Kovászna – Fehér mérkőzésekre kerülne sor. Kovászna megyének viszont nincs képviselője, mivel Háromszéken érdeklődés hiányában elmaradt a kupasorozat megyei szakasza. A megyei bajnokságot is alig 9 csapattal bonyolították le, az anyagiak miatt a következő idény is kérdéses.

A Közép-régió első csoportjában július 6-án Maros – Brassó, 9-én Szeben – Maros, 13-án Brassó – Szeben mérkőzéseket rendeznek. Minden mérkőzés kezdési ideje 18 óra. A csoportgyőztesek július 16-án 17.30 órától játsszák a Közép-régió döntőjét, erre a mérkőzésre semleges pályán kerül sor, ezután kijelölendő településen. A győztes továbbjut, amellett díjazzák a Román-kupa regionális szakaszának győzteseként.

A Román Labdarúgó-szövetség közölte, az alaposan átszervezett Román-kupa első tulajdonképpeni fordulójában a 7 regionális győztes és 69 harmadosztályú (Liga 3), tehát összesen 76 csapat játszik majd. A régió-győztesek kiléte a július 16-i döntők után válik ismertté. A szakszövetség azért szervezte meg külön díjazással a regionális szakaszt, hogy a labdarúgást a legalsóbb szinteken is népszerűsítse, emellett pedig a Román-kupa rangját emelje, a szurkolók, focikedvelők érdeklődését jobban ráirányítsa. Az előző évek, évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy sok csapat formaságnak tekintette lejátszani azokat a mérkőzéseket, amelyeket a kupasorozat keretében „rájuk sorsoltak”. Még élvonalbeli vagy – főleg – másodosztályú klub is akadt, amely az RK-mérkőzésre ifi csapatát küldte, vagy a mérkőzésen zömmel cserejátékosok szerepeltek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük