Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra is népszerű a karate

Továbbra is népszerű a karate Sport

Új tervekkel kezdi az évet a Sport-All Egyesület karate-szakosztálya, melynek célja idén is a sportolás, a sportág népszerűsítése a gyerekek körében. Az elmúlt időszakról és az idei versenyekről Vass Hunor edzővel beszélgettünk.

– A karate harcművészet vagy küzdősport?

– Harcművészet, amely a küzdősportok csoportjába tartozik. A karate egy nép tradíciója, amit arra fejlesztett ki, hogy megvédje magát. A japán földművesek védték meg szabad kézzel magukat a szamuráj katonák ellen, és a karate szó is csupasz, fegyvertelen kezet jelent, ami együtt művészet és életforma. Ez az évek során sporttá vált, a küzdősportok osztályába került.

Hirdetés
Hirdetés

– Mit gondol arról, hogy olimpiai sportággá vált?

– Ezelőtt négy évvel választották be a tokiói olimpiai számai közé, de meghívott sportág volt Rióban is, ahol elfogadták. Tokió a karate őshazája, ezért tradicionális sportként jelenik majd meg az újkori olimpiai játékok palettáján. 2024-ben a párizsi olimpián kérdéses a szereplés, tehát nem lehet készpénznek venni a jelenlétet, mert négyévente változhat.

– Térjünk vissza a szentgyörgyi tatamira. Miért van az, hogy a Sport-All Egyesület karatékái az MTK Budapest színeiben versenyeznek a nemzetközi versenyeken?

– Az MTK-hoz 2016-ban kerültünk, amikor született egy megállapodás, amely szerint a Sport-All azon sportolói, akik kiemelkedő eredményekkel bírnak, lehetőséget kapnak a budapesti klub szakosztályában dolgozni. Ez azt jelenti, hogy ezek a karatékák ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint a budapesti gyerekek. Négyen edzzük őket: Fischer Mihály, Fischerné Miklós Nikolett, Papp Miklós és jómagam.

– Lát reális esélyt arra, hogy háromszéki olimpikonunk legyen karatéban?

– Ez egy nagy álom, de először is sportpolitikai téren kellene megtartani a karate helyét, mert, ami az olimpiai részvétel jövőképét illeti, nem túl pozitív. Remélem, hogy egyszer lesz olimpikonja a szentgyörgyi karaténak. Én úgy tanítok, úgy kelek fel nap mint nap, és a tanítványaim is, hogy ez megvalósuljon.

– Hány gyerekkel foglalkoznak?

– 2010 óta foglalkozom sepsiszentgyörgyi gyerekekkel, ami akkor újszerű mozgalom volt, hiszen bevittük az óvodába a sportot. Ez azóta is megmaradt, és számos más sportággal bővült. Nagyon sok olyan gyerek köszön rám, aki már magasságban meghalad, és szívesen emlékszem mindenkire, akár név szerint is. Ez az óvodai rész, de az utánpótlás-nevelés a cél, ezért iskolákban is folytatódik az edzés. A következő lépcsőfok a haladói, majd a versenyzői szint következik.

– Mekkora a lemorzsolódás? Hányan jutnak el az ovitól a versenyzésig?

– Ez jó kérdés, mert valóban vannak, akik lemaradnak, és ez állandó jelenség. A jelentkezők mintegy hatvan százaléka morzsolódik le ovitól az iskoláig. Ennek oka, hogy a kicsiknél én megyek be az óvodába, és a szülőnek nem kerül erőfeszítésébe az edzés. Később, az iskoláskorú gyerekeknél már a szülők kell hozzák-vigyék őket, ami sokszor megterhelő és inkább feladják. A szülő az egyik legkényelmesebb teremtmény, a gyerekért azonban tenni kell. Akik azonban maradnak, nagyon kitartóak, és lehet velük dolgozni.

– Milyen volt az elmúlt év?

– A 2019-es Európa-bajnokságon volt háromszéki résztvevő Gödri Mártis Huba személyében, aki magyar színekben mutatkozott be. Bartos Norbert világbajnokságon szerepelt. Ha az eredmény nem is tökéletes, de a részvétel a fontos, mert nagyon nehéz eljutni egy-egy ilyen kaliberű versenyre.

– Milyen terveik vannak idénre?

– Terveink között első helyen szerepel, hogy részt vegyünk a román bajnokságban, mivel ez tavaly kimaradt. Nagyobb nemzetek közötti verseny nem lesz idén, úgyhogy a hazai versenyekre koncentrálunk. Az egyesület 300 gyereket foglalkoztat összesen, úgyhogy a házi versenyeinket is megszervezzük, csakúgy, mint az elmúlt években.

– Fiú vagy lány karatéka van több?

– Meg fognak lepődni az olvasók, de lány több van. 52 százalékban vannak lányok az egyesületnél és, ha összegezni kell, eredményesebbek is.

– Felnőttként érdemes elkezdeni a karatét?

– Ez aktuális kérdés, ugyanis, ha valaki megismerkedne ezzel a sportággal, akkor megteheti: februártól indítunk önvédelmi edzéseket a klubnál. Ezeket Gergely Tamás kollégám vezeti minden kedden, és felnőtteknek szól, kezdőknek vagy régi karatésoknak egyaránt. Elsősorban önvédelmi alaptechnikákat tanulhatnak, de akár övekben is haladhatnak a jelentkezők.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük